Home Kolumne Kazimir Mikašek-Kazo: Predsjednik desnice u Hrvatskoj Zoran Milanović, u savezu s Pupovcem javno hvali i brani Milorada Dodika!?

Kazimir Mikašek-Kazo: Predsjednik desnice u Hrvatskoj Zoran Milanović, u savezu s Pupovcem javno hvali i brani Milorada Dodika!?

by Ante R.

Ovoj suludoj farsi slavljenja genocida i zločinaca u Republici srpskoj nazočio je Milorad Pupovac, a ono što je svakako nedostajalo jest blagdanska čestitka Zorana Milanovića RS-u, ili barem njegova „Burčul-počasna bojna“ da uveliča dekor ovog velikosrpskog derneka! Milorad Pupovac i Zoran Milanović, s istom strašću brane Milorada Dodika, s istom strašću problematiziraju genocid u Srebrenici, s istom strašću govore o Jasenovcu, pa se onda postavlja legitimno pitanje, nisu li oni zapravo u tihoj koaliciji i nisu li zapravo tajni prijatelji i saveznici protiv Andreja Plenkovića, a ne javni neprijatelji kako se to želi prikazati hlebinskoj javnosti? Njihovo savezništvo najsnažnije se zrcali u tome, što i jedan i drugi čine nesagledivu štetu HDZ-u i Andreju Plenkoviću, koji poslovično svom pristojnom diplomatskom habitusu nije vičan ovom tipu balkanskog barbarluka i doktorskih spin provokacija!?

Piše: Kazimir Mikašek-Kazo

09. siječnja 1992. u Sarajevu je samoproglašena Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti”. Političke procese u formiranju RS-a vodili su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik te Biljana Plavšić kao lideri Srpske demokratske stranke. Svi su na kraju završili u Haagu te su pravomoćno osuđeni za ratne zločine i genocid.

 

Na proslavi srpskog praznika bio je saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac, zbog čega je premijer Andrej Plenković doživio niz kritika iz oporbenih redova. Bez obzira što predsjednik Vlade Republike Hrvatske ne može ograničiti slobodu kretanja Milorada Pupovca, još jedna teška i kontroverzna provokacija pokazuje da Pupovac postaje sve teži uteg oko vrata vladajućeg HDZ-a, a i same Republike Hrvatske. Milorad Pupovac ovakvim provokacijama kristalno jasno daje do znanja široj javnosti da ne poštuje međunarodne presude za genocid, da ne poštuje Američke sankcije koje su nametnute Miloradu Dodiku i Zoranu Tegeltiji zbog toga što s kao osobe odgovorni za kršenje Daytonskog sporazuma i umiješanost u tešku korupciju. Nove američke sankcije protiv Dodika, Pupovcu nisu bile signal da se ne pojavi u Banjoj Luci, već naprotiv, svojim prisustvom na svečanoj akademiju u Banja Luci Pupovac je poslao snažnu poruku podrške secesionističkoj i svakoj drugoj politici Milorada Dodika. Ova Pupovčeva najnovija provokacija može se protumačiti i kao nož u leđa nastojanju međunarodne diplomacije koja radi na smirivanju uzavrelih strasti u BiH i promjenama izbornog zakona, što bi u konačnici Hrvatima donijelo kakav takav bolji politički položaj.

 

Srpska premijerka Ana Brnabić ustvrdila je u svom govoru kako bi se ponovio Jasenovac da nije formiran RS, potpuno ignorirajući činjenicu da je RS zapravo tvorevina stvorena na genocidu, etničkom čišćenju i monstruoznim dokazanim zločinima srbočetničkih okupatora! Neizravno je optužila Bošnjake i Hrvate za stvaranje nove ustaške države s „povampirenim pokličem za dom spremni“!

 

Milorad Dodik je na Dan RS-a nastavio s rehabilitacijom osuđenih ratnih zločina. Prethodno je svoje nekadašnje političke protivnike Radovana Karadžića i Ratka Mladića proglasio stupovima Republike Srpske! Dodijelio je odličja Biljani Plavšić, a ovaj put je na red došao manje poznati krvolok i ratni zločinac Vinko Pandurević.

 

Na tribini za počasne goste na mimohodu našlo se mjesto za Pandurevića, kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici“.

 

Također, postavljena je spomen-ploča majoru JNA Milanu Tepiću, koji je u Bjelovaru 1991. raznio skladište i ubio 11 hrvatskih vojnika i sebe.

 

Sve to je svojim prisustvom u Banjoj Luci legitimirao Milorad Pupovac, valjda na tragu panegirika Zorana Milanovića izrečenih nakon Dodikovog svečanog prijema na Pantovčaku. Na tom prijemu nedostajao je samo Ivo Josipović da Dodiku još jednom na klaviru odsvira „Bože pravde“!

 

Dodikove poruke mržnje pale su na plodno tlo i prelile su se i u svakodnevicu ljudi koji žive u BiH te je zabilježeno više šovinističkih incidenta. Njegovo huškanje ne ostaje samo na riječima. To svjedoče napisi BiH tiska i elektroničkih medija!

 

U BiH se zaredali međuetnički incidenti i provokacije, stanje sve napetije“!

 

U Brčkom su tijekom vikenda Srbi koji tamo žive organizirali bakljadu uzvikujući nacionalističke slogane. Počinitelji za kojima policija traga uništili su i mural posvećen žrtvama genocida u Srebrenici.

 

U Bijeljini je pak policija privela dvojicu muškaraca koji su na pravoslavni Božić pucali ispred lokalne džamije, što je izazvalo strah kod Bošnjaka koji tamo žive i koji su to doživjeli kao provokaciju i prijetnju. Slični izgredi zabilježeni su i u Foči, u istočnoj Bosni, gdje su 9. siječnja organizirali masovno okupljanje na kojemu su slavili osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića“.

 

“Znamo što vas satire, priznat ćeš nas Bakire”, bio je veliki natpis na transparentu koji su nosili okupljeni u gradu iz kojega su srpske postrojbe prognale gotovo sve Bošnjake“!

 

Takve su provokacije zabilježene i u Prijedoru, gdje su, slaveći Dan RS-a, okupljeni skandirali Mladiću. S područja Prijedora tijekom rata prognano je više od 50 tisuća stanovnika nesrpske nacionalnosti, a ubijeno je više od pet tisuća Hrvata i Bošnjaka“.

 

Predsjednik RH Milanović javno podržava i brani Dodika, a Dodik je u međuvremenu postao i veliki prijatelj predsjednika RH Zorana Milanovića, koji ga je više puta primio na Pantovčaku i koji ga javno hvali i brani od svih kritika. Predsjednik Milanović izjavio je 2021.:

 

“To je čovjek kojeg je doveo Zapad, instalirali su ga. Imao je dva zastupnika. Bio mi je super dok ga nisu počeli gaziti. To je čovjek koji u ratu nije okrvavio ruke ni jezik. To je čovjek koji je baraba, ali nije zločinac”, rekao je nedavno Milanović i dodao da, za razliku od drugih, Dodik drži do svoje riječi. Dakako, Dodik uvijek drži do svoje riječi, osobito u kontekstu njegove izjave iz 1995. „Trebamo tući Zagreb“! I tukli su, Mile Martić i njegovo jataci! Dakle, okrvavio je i jezik i ruke, jer brani krvave zločinačke ruke negirajući genocid, što Milanović, novi predsjednik desnice u Hrvatskoj ne želi vidjeti niti čuti u svojoj vehementnoj predsjedničkoj pravednosti.

 

Milorad Dodik nije ostao dužan svom velikom prijatelju s Pantovčaka. Tijekom posjeta Moskvi ustvrdio je „kako jedino ruski predsjednik Vladimir Putin i hrvatski predsjednik Zoran Milanović razumiju što se to zbiva u BiH, dok su svi drugi neprijatelji bosanskih Srba i rade isključivo u interesu muslimana“.

 

Dodik je naglasio kako je zahvalan Milanoviću jer o ovlastima visokog predstavnika za BiH govori kao o “prevari”!

 

“Hvala Milanoviću što to tako i tretira. Mi (RS) to govorimo već dvadeset godina. BiH je jedina kolonija danas u Europi i podržavam način na koji se on (Milanović) izravno odnosi prema pojavama”!

 

U svakom slučaju, moralno i politički je poražavajuće što Pupovac i Milanović daju legitimitet Miloradu Dodiku i Danu RS , kojim se zapravo obilježava početak genocida koji je u temeljima srpskog entiteta u BiH, etnički očišćenog od Bošnjaka i Hrvata. Da je provođenje genocida bio temeljni uvjet za nastanak Republike Srpske apsolutna je činjenica!

 

Milorad Pupovac je toga i sam svjestan, ali je očito odavno lukavo izračunao da su mu politički oportunitet i pragmatika uvijek ispred etike i humanosti. Time se pokazao kao tipičan prečanski političar, mediokritet i licemjer, koji, čini se, stoji rame uz rame u tajnom koalicijskom savezu sa Zoranom Milanovićem u urotničkom planu slabljenja i rušenja Andreja Plenkovića!

 

Ovoj suludoj farsi slavljenja genocida i zločinaca u Republici srpskoj nazočio je Milorad Pupovac, a ono što je svakako nedostajalo jest javna blagdanska čestitka Zorana Milanovića RS-u, ili barem njegova „Burčul bojna“ da uveliča dekor ovog velikosrpskog derneka! Ne treba sumnjati da je bilo tajnih čestitki iz predsjedničkih dvora!? Milorad Pupovac i Zoran Milanović, s istom strašću brane Milorada Dodika, s istom strašću problematiziraju genocid u Srebrenici, s istom strašću govore o Jasenovcu, pa se onda postavlja legitimno pitanje, nisu li oni zapravo u tihoj koaliciji i nisu li zapravo njih dvojica tajni prijatelji i saveznici protiv Andreja Plenkovića, a ne javni neprijatelji kako se to želi prikazati hlebinskoj javnosti? Njihovo savezništvo najsnažnije se reflektira u tome, što i jedan i drugi čine nesagledivu štetu HDZ-u i Andreju Plenkoviću, koji poslovično svom pristojnom diplomatskom habitusu, nije vičan ovom tipu balkanskog barbarluka i doktorskih spin provokacija!? Banjalučka akademija slomila se preko leđa HDZ-a, Andreja Plenkovića i Tome Medveda, a orkestrirani napadi kojekakvih Predraga Matića i JL-ovaca samo će se dodatno multiplicirati. Jasno je kao dan kome je i kakvu je sliku i poruku poslao Pupovac s Dodikove akademije? Tu su sliku, pomahnitala desnica i bijesna ljevica u Hrvatskoj dočekali kao zapete puške i iskoristili kao novi Pupovčev Banjalučki specijalitet za napade na HDZ i Plenkovića, za napade na Tomu Medveda i obnovu Hrvatske Banovine i to bi trebao biti predmet ozbiljnih analitičkih razgovora bez zabijanja glave u pijesak. Banjalučkim emisarima trebalo bi se pristojno zahvaliti na humanitarnoj pomoći i zamoliti ih da nam više ne „pomažu“ u obnovi Banovine! Ne možeš hiniti lojalnost vladajućoj stranci, a istovremeno svjesno davati vjetar u leđa rušiteljima vladajuće većine!? Desnica i ljevica mogu slobodno slaviti svoja tri tenora, Milanovića, Pupovca i Dodika!