Home Kultura Hasanbegović na predstavljanju knjige: Jugoslavenski komunisti okrunili su svoje bezumlje planiranim uklanjanjem grobova poraženoga ratnog neprijatelja

Hasanbegović na predstavljanju knjige: Jugoslavenski komunisti okrunili su svoje bezumlje planiranim uklanjanjem grobova poraženoga ratnog neprijatelja

by Ante R.

Knjiga Vladimira Geigera, Pere Šole i Marka Krznarića “Groblje hrvatskih vojnika na Mirogoju, Zagreb, 1941.-1945. – O uklanjanju u poraću 1945.-1946. grobalja i grobova ‘okupatora’ i ‘narodnih neprijatelja’ poginulih 1941.-1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” predstavljena je u srijedu u Zagrebu. O knjizi su govorili povjesničari Zlatko Hasanbegović i Amir Obhođaš te autori knjige.

Knjiga je kapitalno djelo nastalo nakon višegodišnjega minucioznog istraživanja, rekao je Hasanbegović  i dodao kako se u njoj sintetiziraju i dokumentiraju sve do danas poznate činjenice o poratnom uklanjanu grobalja pripadnika Hrvatskih oružanih snaga – ustaša i domobrana te njemačkih i talijanskih vojnika na području NDH.

Napomenuo je i kako knjiga donosi popis svih pripadnika pokopanih hrvatskih vojnika na Mirogoju, uključujući i mjesta njihova ukopa.  Knjiga će biti, ocijenio je, podloga za istraživanje lokacije uklonjenih jer će se pitanje grobalja uskoro naći i na Skupštini grada Zagreba vezano uz konačno odobrenje i financiranje projekta obnove tog groblja.

Rekao je i da su jugoslavenski komunisti okrunili svoje bezumlje organiziranim planskim i bezpresedanskim uklanjanjem grobova poraženoga ratnog neprijatelja, što je uključivalo višegenaricijsku zabranu i kažnjavanje svakoga sjećanja na stradale.
Riječ je o pomno planiranoj do potankosti osmišljenoj odluci jugoslavenskog državnog državnopartijskog vodstva provredenoj u cijeloj zemlji.

Obhođaš je podsjetio na svoja iskustva u obilježavanju grobova hrvatskih vojnika iz Prvoga svjetskog rata. Na području Ukrajine posjetio je 2018. više devastiranih grobalja, napomenuo je dodavši kako je groblje na području gdje boravila 25. domobranska pukovnija ostalo, unatoč svim pogibeljima kojima je bilo izloženo stanovništvo, do danas uređeno.

Kao drugi primjer naveo je iskapanje masovne grobnice hrvatskih vojnika u poraću kod Zaprešića u kojoj je pronađeno više od 130 posmrtnih ostataka. Prema sadašnjim analizama više od polovice ih je bilo mlađe od 30 godina, rekao je Obhođaš i dodao bogati materijalni ostatci pokazuju da su bili smaknuti u brzini.

Podsjetio je kako su svi bili povezani žicom, a osim opreme i streljiva pronašao je i jedan ključ od kapije veličine desetak centimetara. To je svjedočilo da se taj čovjek očito namjeravao vratiti svojoj kući, u kojoj ga je vjerojatno netko čekao, rekao je Obhođaš dodavši kako je ta priča ostala nedorečena do danas u vremenu i prostoru.

Napomenuo je da je to mjesto obilježeno prije nekoliko dana.

Knjiga  “Groblje hrvatskih vojnika na Mirogoju, Zagreb, 1941.-1945. – O uklanjanju u poraću 1945.-1946. grobalja i grobova ‘okupatora’ i ‘narodnih neprijatelja’ poginulih 1941.-1945. u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” (515 str.) podijeljena je na šest poglavlja – Ukljanjanje u poraću grobalja i grobova, Uklanjanje grobalja i Katolička crkva, Dokumenti o uklanjanju, Damnantio memoriae, Boravak izaslanstva Narodnog saveza  za skrb o njemačkim ratnim grobovima u Hrvatskoj 1980. i Služba državne sigurnosti, O grobovima hrvatskih vojnika na Mirogoju te Hrvatski vojnici pokapani na Mirogoju 1941.-1945.

Knjigu je objavio Hrvatski institut za povijest, piše Direktno.hr.