Home Lifestyle Zaboravite na biljno ulje, držite se domaće svinjske masti pune nezasićene masne kiseline i vitamina D

Zaboravite na biljno ulje, držite se domaće svinjske masti pune nezasićene masne kiseline i vitamina D

by Ante R.

Je li mast zdrava i jeftinija? Razlikuju li se svinjske masti i treba li organizam postupno navikavati na mast ako je dosad nismo koristili? Nekad se koristila samo mast, a kasnije je industrija donijela uporabu različitih ulja na tržištu. Isto tako, tehnički je olakšala ženama pripremu obroka.

“Masti su vrlo zdrave, a pojedine masne kiseline u mastima imaju antiinfektivno djelovanje. One se mogu nanositi i na rane“, istaknuo je prof. dr. Vojislav Perišić. Sredinom osamdesetih godina započela je kampanja protiv masti, ali ljudi u svijetu i dalje umiru od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, što znači da problem nije u mastima.

Kada se pogleda sastav masti na sobnoj temperaturi, one su polutekuće te sadrže neke nezasićene masne kiseline.
Oko 48 posto sadržaja čine nezasićene masne kiseline, iste one koje sadrži i maslinovo ulje. Također, sadrže i 11 posto polinezasićenih masnih kiselina u kombinaciji omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, piše Krstarica.

“Zasićene masne kiseline su neophodne u našoj prehrani zbog centralnog živčanog sustava i staničnih membrana. Masti imaju točku dimljenja na 190 °C, a ulje na 270 °C. Masti na toplini ne stvaraju slobodne radikale i transmasne kiseline. Svinjska mast također sadrži veliku količinu vitamina D, ako se svinja hrani vani, pa tako jedna žlica svinjske masti sadrži 1.000 međunarodnih jedinica vitamina D”, rekla je dr. Veroslava Stanković.

Ugledni psihijatar: Što sve nećemo čuti na današnjoj paradi ponosa?

“Vitamin D je antiinfektivni i antiautoimuni vitamin. On se nalazi u svim suplementima koje koristim u liječenju svojih pacijenata. Svinjska mast je zdrava i neophodna u prehrani, bolja je od lososa. Većina lososa koji se kupuje u svijetu je ‘umjetna’. Samo losos s Aljaske je pravi i skuplji. Losos se uzgaja u bazenima i umjetno hrani”, istaknuo je prof. dr. Vojislav Perišić, gastroenterolog, piše Forbes.

ŠIRE BRATSTVO I JEDINSTVO Pupovac napao Domovinski pokret: SDSS je stranka mira a ne stranka terorista, kao što oni tvrde

Kupili ste dres Vatrenih na tržnici, ne nosite ga na EURO, mogli bi platiti stravičnu kaznu

You may also like