Home Politika Grbin Plenkoviću: Distribucija cjepiva je grozna! Vi ste za to odgovorni

Grbin Plenkoviću: Distribucija cjepiva je grozna! Vi ste za to odgovorni

by Ante R.

Aktualnim prijepodnevom, u kojemu će 38 zastupnika postaviti pitanja članovima Vlade, Hrvatski sabor je u srijedu započeo novu sjednicu koja će potrajati do sredine srpnja, ustavnog roka za redovno zasjedanje.

Peđa Grbin predsjedniku Vlade uputio je pitanje vezano uz problem cijepljenja. “Odgovorni ste kako funkcionira distribucija cjepiva u Hrvatskoj, a ona funkcionira grozno. Doze se ne uspijevaju podijeliti na adekvatan način. Cijepe se ljudi od 30, 40 godina, a s druge strane rizične skupine ne mogu do cjepiva. Imamo i kroničan problem s lijekovima zbog nagomilanih dugova koje vaša Vlada ne rješava”, rekao je Grbin i pitao što će se poduzeti da stanje popravi.

“Što se tiče cjepiva, Hrvatska je dosad naručila 8,85 milijuna doza cjepiva. Dosad je isporučeno 664.500 doza, do kraja travnja očekujemo još 500.000 doza. Ljetos je cjepivo AstraZenece po svim informacijama djelovalo da će biti prvo dovršeno i odobreno, na tom je tragu bila naša narudžba. Naručili smo još šest vrsta cjepiva. Problem organizacije imala je jedna kompanija na globalnoj razini. AstraZeneca je isporučila manje doza svugdje, zato smo naručili dodatne doze Pfizera. Do 1. srpnja želimo imati cijepljeno otprilike 55% odrasle populacije, to možemo postići.

Kad je riječ o dugovima prema veledrogerijama, sad nema bolnica kojima nedostaje lijekova. Ako želite plašiti ljude da nema lijekova, to je vaša odgovornost, vi se nosite s time, ali to se ne događa. Prije Božića smo isplatili milijardu i 300.00 milijuna kuna, sad je dostavljeno 980.000 milijuna kuna, a razgovori se nastavljaju. Ući ćemo u strukturu troškova i vidjeti razloge duga”, rekao je Andrej Plenković.

Grbin je odgovorio da u vrijeme SDP-ove vlade nije bilo problema s isporukom lijekova, a da o nedostatku lijekova nije rekao on, nego pacijenti, prenosi – Hina