Za predsjednika je izabran Jordan Bardella iz francuske krajnje desne stranka Nacionalno okupljanje (RN), koja je najbrojnija s 30 zastupnka.

Nakon izbora u Francuskoj nitko nema dovoljnu većinu za formiranje vlasti, Kovač istaknuo dvije mogućnosti, jedna od opcija “koalicija duginih boja”

Slijede mađarski Fidezs s 11, talijanska Lega s osam, češka populistička stranka ANO sa sedam zastupnika, Austrijska slobodarska stranka (FPÖ), španjolska ultrakonzervativna stranka Vox i  nizozemska krajnje desna stranka s po šest zastupnika, belgijska stranka Vlaams Belang tri, češka populistička stranka Zakletva i automobilisti i portugalska Chega imaju po dva, Danska narodna stranka (DF) i Latvija na prvom mjestu imaju po jednog zastupnika.

Domoljubi za Europu pretekli su ECR koji je dosad bio treći po snazi zastupnički klub, nakon što ih je napustio španjolski Vox sa svojih šest zastupnika i prudružio se Domoljubima.

Predsjednik novog kluba Bardella, koji je nije bio na osnivačkom sastanku, rekao je u pročitanoj izjavi da Domoljubi “predstavljaju nadu za desetke milijuna građana u europskim državama koje cijene svoj identitet,  suverenitet i slobodu”.  “Kao domoljubne snage, radit ćemo zajedno kako bismo ponovno preuzeli naše institucije i preusmjerili politike da služe našim nacijama i narodima”, istknuo je Bardella. (Hina)