Home SportRibolov RIBOLOVNI SVJETSKI REKORDI Najveće hrvatske deverike

RIBOLOVNI SVJETSKI REKORDI Najveće hrvatske deverike

by Ante R.

Može se reći da je ovo doba godine ono pravo za ribolov deverike (Abramis brama danubi). Od lipnja i srpnja kreće „sezona“ ribolova na ovu ribu i sve je bolja, kako se približavaju jesenski dani, kada će kulminirati u rujnu, listipadu i studenom. Da je sezone počela potvrđuju ulovi s naših voda, a posebice sa zagrebačkog jezera Ontario. Tamo je nedavno, na jednom natjecanju, Zagrepčanin Željko Kljajić za četiri sata ulovio čak 46,6 kg krupne deverike (na slici).

Deverika je riba koju ribolovci vole. Pogotovo ljubitelji ribolova bijele ribe, udicom na plovak, ali sve više i feeder tehnikom. To je prepoznatljiva riba plosnatog tijela, visokog hrpta. Prepoznatljiva je po većim srebrnastim ljuskama, koja se hrani se mekušcima, larvama, crvima i kukcima. Mrijesti se u svibnju i lipnju, kada ženka položi i do 500.000 jaja. Naraste i preko 5 kg težine. No, lovni primjerci su daleko manji. Najčešće se love primjerci teški od nekoliko stotina grama, pa do jednog kilograma. Deverike od 500 na više grama, te one preko kilograma, smatraju se lijepim ulovima. Deverike teške preko kilograma spadaju u kapitalke. Deverika je zahtijevna riba, koju treba znati loviti, a pogotovo je zahtijevna zadaća ribolov na krupne, kapitalne primjerke. Sudeći po statistici i podacima dobijenim praćenjem kapitalnih ulova, tijekom četvrt stoljeća, na natječajima za Veleulov, Zlatnu udicu i Trofej Hrvatske najveće deverike u hrvatskim vodama plivaju u rijekama Dravi, Savi, Dunavu te jezerima kao što su Donja Dubrava, Ontario u Zagrebu, jezeru Varaždin i Banova Jaruga. Hrvaski rekord još uvijek, koliko mi je poznato, drži Slaven Jagačić iz Varaždina koji je 5. svibnja 1992. na glistu u rijeci Dravi ulovio deveriku tešku 6,19 kg i dugu 74 cm. Slaven je ovu kaitalku prevario dubinskim pribrom, loveći na dnu, štapom i rolom na kojoj je bio najlon pormjera 0,25 mm.

Druga HR deverika svih vremena je teška 6,10 kg, a ulovio ju je (također u Dravi) 1997. Pero Pomper. Iste godine u Dravi je deveriku tešku 6,05 kg ulovio Ivica Bonino Hasan. Bila je to očit godina kapitalnih deverika na varaždinskom dijelu rijeke Drave.

Svjetski rekord, u kategoriji deverike, drži Britanac Mark McKenna koji je 2009. u ribolovnom reviru Ferry Lagoon ulovio deveriku tešku 10,23 kg.

Britanci vole deveriku kao ribu i rado je love. Za nju je industrija smjesa za primamljivanje i mamaca napravili impozantnu lepezu proizvoda. No, nisu u tom zaostali ni proizvđači ostalog pribora za ribolov (štapova, najlona, udica i sl.).

Deverika je riba nizinskih zatvorenih i otvorenih voda. Treba je tražiti u dubokim mirnim mjestima rijeka, jezera ili ribnjaka, gdje ima vodenog bilja. Kreće se u jatima. Najbolje vrijeme za ribolov je od proljeća, prije mrijesta, pa poslije mrijesta sve do kasne jeseni. Najzagriženiji plovkaroši znaju je loviti i zimi.

Foto Siniša Slavinić
Ribolovac Željko Kljajić

U sportskom ribolovu može se loviti gotovo svim tehnikama ribolova sa ili bez plovka. Ribolovci natjecatelji je love direkt štapovima, bolognese tehnikom, match tehnikom, štekom (polagaljkom), te lakim i srednje teškim dubincima s hranilicom (feeder tehnika). Odlična je sportska riba.

Zbog karakterističnog primanja mamca karakterističan je griz deverike. Očituje se najčešće izdizanjem i polijeganjem plovka na površinu vode, što je pouzdan znak i za kontru, odnosno da je mamac primila plosnata ljepotica.

Polagaljkom – štekom, s tanjom gumom (0,8 mm) provučenom kroz prva dva dijela top seta, vrlo uspješno se mogu loviti veoma krupne deverike. Uz šteku dužine do 13 m, za ovakav ribolov sistem je najbolje napraviti od najlona promjera 0,10 mm (osnovni) i 0,08 mm (predvez). Koriste se pri tom plovci s dugom antenom nosivosti od 4×16 do 0,75 g. Od udica koriste se one duljeg vrata, tanke i fine (za upotrebu krvnih crvi) veličine od broja 18 do 20. Udica se veže na predvez dug 20 cm. Prva olovnica se postavlja odmah na vrh predveza, zatim se nešto veća olovnica postavlja na 5 cm više, a potom grupa još većih olovnica na razmaku od 10 do 15 cm iznad druge olovnice.

Za ovakav ribolov potrebna je i primama. Najbolje je kupiti gotovu primamu za primamljivanje deverike. Na lovnu poziciju odmah na početku ribolova izbaca se desetak kugli pripremljene smjese, a zatim se tijekom ribolova povremeno u vodu bacaju kuglice zemlje u koju je umiješan fui.

U klasičnom ribolovu deverike, srednje dugim i dugim direktašima (5-7 m), sistem može biti isti, ali je plovak (jer se drugačije ne može zabaciti) nosivosti od 0,5 do 2 grama (ovisno o duljini štapa kojim se lovi i uvjetima na vodi).

U dubinskom ribolovu, ponajprije feeder tehnikom s hranilicom, koriste se najloni promjera do 0,22 mm i veće udice.

Na velikim jezerima i sportskim ribnjacima odlično se može loviti match tehnikom s vagler plovcima.

Što se mamaca tiče široka je paleta onih koji se mogu uspješno koristiti od mesnih crva, glisti, kruha, manjih boila i peleta do ver de vasa (krvnih crvi).

Siniša Slavinić, Hrvatski glasnik