Home Sport ŠOK I VJEVERICA U Splitu se događa čudo, ukazala se Gospa, Marko najžešći na treninzima

ŠOK I VJEVERICA U Splitu se događa čudo, ukazala se Gospa, Marko najžešći na treninzima

by Ante R.

Hajdukovi navijači pomno prate novosti o eventualnim pojačanjima koja bi trebali stići na Poljud. Tako ih je u utorak obeshrabrila vijest pristigla iz Turske da je Edin Džeko odustao od mogućeg dolaska. Međutim, ta vijest nije točna. Turci znaju svašta pisati, ne mareći puno o tome je li vijest pouzdana ili nije. Džeko i dalje želi doći u Hajduk. Dapače, točna je vijest koju su prenijeli Talijani, a po kojoj su Džeko i Hajduk praktički dogovorili sve uvjete.

Sad je Mourinho taj koji drži “ključeve” Džekine sudbine jer sjajni napadač ima još godinu dana važeći ugovor s Fenerbahçeom. Teško je, doduše, zamisliti da bi Mourinho i Džeko mogli surađivati nakon što su se prije tri godine u Romi razišli nakon mjesec i pol dana. Džeko će stoga sigurno napustiti Fener, samo je pitanje kada i pod kojim uvjetima. I hoće li Hajduk moći ispuniti te uvjete, pišu sportske/jutarnji.

Nikoga ne možeš tjerati
Hajdukov najveći adut u tim pregovorima bit će Edin Džeko. Ne možeš ni jednog igrača, a kamoli igrača s takvim imenom, natjerati da ode negdje gdje ne želi. A Džeko želi u Hajduk.

Hajdukova momčad pod vodstvom novog trenera Gennara Gattusa za to vrijeme žestoko trenira. Ono što mnoge zanima je odgovor na pitanje kako Marko Livaja podnosi tempo koji je Talijan nametnuo. Znate da je Livaja posljednju sezonu odigrao bitno slabije nego prethodne dvije, da je vidljivo usporio, premda je i po prvi put nakon povratka na Poljud imao puno problema s ozljedama. Uglavnom, kažu nam da Livaja trenira bolje nego ikad i da je silno motiviran. Gattusov dolazak ga je očito dodatno inspirirao, probudio nadu da bi možda predstojeća sezona mogla biti “ta” koja će donijeti titulu na Poljud i to nakon okruglih 20 godina.

Livaja u punoj formi apsolutno je najveće moguće pojačanje Hajduka. Gattuso ga vidi u ulozi “desetke”, polušpice ili drugog napadača. I zato s Nikolom Kalinićem žestoko radi na tome da na Poljud dovede Edina Džeku (ili Diona Belju), koji ima 38 godina, ali i dalje je u stanju u sezoni zabiti više od 20 golova. Džeko je u prošloj sezoni u prvenstvu Turske zabio 25 golova, a tamošnja je liga neupitno jača od naše.

Livaja je u SuperSport HNL-u dvije sezone u nizu bio najbolji strijelac (28 i 19 golova), praktički je sam nosio Hajduk na svojim leđima. Tandem Džeko – Livaja sposoban je zabiti više od 40 golova u sezoni, a to je već temelj s kojim Hajduk može u ozbiljnu utrku za naslov.

Dobre vibracije
Livaja ima tek 30 godina, pred njim može biti još pet i više odličnih sezona. Znamo koliko snažno tijelo ima, a i koliko je tehnički jak. Kad je u punoj tjelesnoj formi, onda je igrač koji može igrati u bilo kojoj ligi na svijetu. Livaja nikad nije bio onaj istinski centarfor, nego plemeniti igrač koji voli djelovati (i) iz drugog plana, otvarati napade i asistirati suigračima. Mogućnost da zaigra u tandemu s Džekom veliki mu je izazov, posebno kad zna da će Gattuso biti taj koji će osigurati da se momčad oko njih složi tako da im “čuva leđa” i da im osigura dovoljno lopti i prostora kako bi oni mogli pokazati sve što znaju.

Poljud je stoga posljednjih dana napunjen dobrim vibracijama. Gattuso je u klubu više od 10 sati dnevno. Sve gleda, sve analizira, za sve traži odgovore i na kraju povlači poteze. Nakon što je već prvog dana treninga iz svlačionice izdvojio igrače na koje ne računa (Ferro, Dajaku i Benrahou), svima je stavio do znanja da ga ne zanima ničije ime i prezime, a još manje plaća koju netko ima. Oni koji su ostali u kadru na treninzima idu punom snagom jer znaju da će Gattuso biti nemilosrdan i prema njima.

Što će Gattuso na kraju donijeti na Poljud pokazat će vrijeme, ali već je ovo što je do sada donio velika vrijednost za Hajduk. Došao je i u nekoliko dana svima pokazao kako se tko mora ponašati i što je istinski profesionalizam. Toga na Poljudu predugo nije bilo…