Home Svijet Njemačka uvodi najstroži lockdown do sada: Medicinske maske obvezne u javnom prijevozu i kupovini, škole ostaju zatvorene…

Njemačka uvodi najstroži lockdown do sada: Medicinske maske obvezne u javnom prijevozu i kupovini, škole ostaju zatvorene…

by Ante R.

Nakon što je savezna pokrajina Bavarska jučer uvela obvezu nošenja medicinskih zaštitnih maski tipa FFP2 u javnom prijevozu te kupovini, prema najnovijem prijedlogu Angele Merkel, ova će se obveza proširiti na cijelu zemlju

Kako prenosi Der Spiegel, koji je došao u posjed prijedloga novih mjera, u javnom prijevozu te u kupovini uvest će se obveza nošenja medicinskih zaštitnih maski na nivou cijele zemlje.

U nacrtu prijedloga građane se poziva da u sljedeća tri tjedna sve kontakte svedu na apsolutni minimum i ostanu kod kuće što je više moguće. Privatna druženja i dalje su dopuštena samo s članovima kućanstva i s najviše jednom osobom koja ne živi u njihovom kućanstvu.

Planirane mjere, koje uključuju nastavak održavanja online nastave, trebale bi trajati do 15. veljače, a do tog datuma radna skupina trebala bi razviti koncept ‘sigurne i poštene strategije otvaranja koji također stvara potrebne uvjete za prestanak praćenja broja novozaraženih’, stoji u prijedlogu.

U saveznoj pokrajini Bavarskoj od ponedjeljka su već na snazi dodatne mjere – obveza nošenja FFP2 maski i zabrana noćnog kretanja.

Premijer ove pokrajine Markus Söder apelirao je i na premijere ostalih saveznih pokrajina da uvedu strože mjere.

‘Mislim da je besmisleno da se dogovorimo o nekim mjerama koje onda pola (saveznih) pokrajina ne uvede’, rekao je Söder za TV postaju ARD.

U slučaju uvođenja obveze nošenja FFP2 maski oporbena stranka Zeleni zatražila je subvencije za siromašnije slojeve građana.

Ove maske se još od prosinca besplatno dijele starijima od 60 i ugroženim skupinama.

Savezna kancelarka Angela Merkel prije dva tjedna na sastanku s predstavnicima saveznih pokrajina donijela je nove, postrožene mjere, no riječ je samo o preporukama koje savezne pokrajine mogu uvoditi po potrebi.

Prije dva tjedna je, uz mjere zatvaranja koje su na snazi od početka studenog, odnosno sredine prosinca, dogovoreno uvođenje dodatnih mjera, poput zabrane kretanja izvan radijusa od 15 kilometara za one gradove i okruge u kojima je sedmodnevna incidencija veća od 200.

Isto tako je uvedena mjera po kojoj je članovima jednog kućanstva dozvoljen posjet još samo jedne osobe iz drugog kućanstva.

Otprije je na snazi mjera zabrane rada ugostiteljskih, kulturnih i sportskih objekata te trgovina maloprodaje, s izuzetkom trgovina za svakodnevne potrepštine i ljekarni, javlja Tportal.