Home Vijesti Ako dođe do eskalacije tenzija na Kosovu NATO će povećati svoje mirovne snage na tom području

Ako dođe do eskalacije tenzija na Kosovu NATO će povećati svoje mirovne snage na tom području

by Ante R.

Uoči pregovora Beograda i Prištine uz posredovanje EU, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg poručuje da će alijansa povećati svoje mirovne snage na Kosovu ako dođe do eskalacije tenzija sa susjednom Srbijom.

“Sada imamo značajnu misiju, vojno prisustvo na Kosovu od blizu 4.000 vojnika“, rekao je Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon razgovora s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Bruxellesu, koji je stajao uz njega dok je ovo govorio. “Ako bude potrebno, premjestit ćemo snage, rasporediti ih tamo gdje je potrebno i povećati naše prisustvo. Već smo pojačali prisustvo na sjeveru. Spremni smo učiniti više.”

Tenzije između Srbije i Kosova rasplamsale su se ovog mjeseca kada je Priština rekla da će obvezati Srbe koji žive na sjeveru, koje podržava Beograd i ne priznaju kosovske institucije, da počnu koristiti registracijske pločice izdate u Prištini. Situacija se smirila nakon što je kosovski premijer Albin Kurti, pod pritiskom SAD-a i Europske unije, pristao odgoditi pravilo o registracijskim pločicama do 1. rujna, a mirovne snage NATO-a nadgledaju uklanjanje barikada koje su postavili Srbi.

Međutim, Vučić je na konferenciji za novinare u NATO-u rekao da će razgovori s Kurtijem u četvrtak, koje će omogućiti EU, biti teški jer se dvije strane ne slažu u gotovo ničemu, prenosi Dnevnik.ba.