Home Vijesti Američka mornarica oborila projektile iz Jemena ‘potencijalno usmjerene prema Izraelu

Američka mornarica oborila projektile iz Jemena ‘potencijalno usmjerene prema Izraelu

by Ante R.

 Američki ratni brod srušio je tri projektila i nekoliko dronova u sjevernom dijelu Crvenog mora, rekao je u četvrtak Pentagon, dodajući da su oni možda bili upućeni prema metama u Izraelu.

“Ne možemo sa sigurnošću reći šta je bila meta tih projektila i dronova, ali su lansirani iz Jemena prema sjeveru duž Crvenog mora, moguće prema metama u Izraelu”, rekao je glasnogovornik Pentagona novinarima. Dva su neimenovana američka dužnosnika ranije rekla da je ratni brod američke mornarice USS Carney koji je plovio u blizini Jemena presreo u tom području više projektila.

Do incidenta je došlo uslijed velike zabrinutosti zbog potencijalnog ulaska Irana i militantnih grupa s kojima je povezan – kao što su Huti u Jemenu – u eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, a nakon početka rata između palestinske militantne grupe Hamas i Izraela.

Sjedinjene Države poslale su značajne pomorske snage na Bliski istok prošli tjedan, uključivo dva nosača zrakoplova, njegove brodove za potporu i oko 2000 marinaca. SAD također ima niz baza na Bliskom istoku s trupama, borbenim zrakoplovima i ratnim brodovima.- Hina