Home Svijet Amnesty International: Dramatičan porast primjene smrtne kazne u svijetu, na najvišoj razini od 2015., prednjače dvije države Bliskog istoka

Amnesty International: Dramatičan porast primjene smrtne kazne u svijetu, na najvišoj razini od 2015., prednjače dvije države Bliskog istoka

by Ante R.

Primjena smrtne kazne dosegla je najvišu razinu u svijetu od 2015., objavila je u srijedu organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Najmanje 1.153 osobe pogubljene su 2023. u 16 zemalja, navodi Amnesty u priopćenju za javnost. Brojka je porasla za 31 posto u odnosu na godinu ranije kad su izvršene 883 smrtne kazne.

Najviše pogubljenja – gotovo tri četvrtine ukupnog broja u svijetu – izvršeno je u Iranu. Najmanje 853 osobe pogubljene su u toj zemlji 2023., što je povećanje od 48 posto u odnosu na prethodnu godinu. Na drugom mjestu je Saudijska Arabija sa 172 pogubljenja, što predstavlja 15 posto ukupnog broja u svijetu. Somalija i Sjedinjene Države također su prošle godine zabilježile porast smrtnih kazni na 38, odnosno 24.

Broj zemalja koje primjenjuju smrtnu kaznu pao je na rekordno nisku razinu 2023. godine, nakon što zemlje poput Bjelorusije, Japana, Mianmara i Južnog Sudana nisu zabilježile pogubljenja. Međutim, broj novih smrtnih kazni izrečenih diljem svijeta u 2023. porastao je za 20 posto na 2428. Smrtnu kaznu ukinule su, zakonski ili u praksi, 144 zemlje.

Julia Duchrow, glavna tajnica Amnesty Internationala u Njemačkoj, pozdravila je pad broja zemalja koje primjenjuju smrtnu kaznu, ali je rekla da je zabrinuta porastom ukupnog broja pogubljenja. – Hina.

You may also like