Home Sport Belgijski grad zatvara most prema Francuskoj tijekom utakmice na Euru 2024: “Francuzi su mnogo veći šovinisti od nas. I iznad svega – ne smiju trubiti”

Belgijski grad zatvara most prema Francuskoj tijekom utakmice na Euru 2024: “Francuzi su mnogo veći šovinisti od nas. I iznad svega – ne smiju trubiti”

by Kristina B

Belgijski gradonačelnik djelomično zatvara granični prijelaz s Francuskom uoči velike nokaut utakmice Eura 2024. između Francuske i Belgije u ponedjeljak. Wervik, grad od oko 18.000 stanovnika u zapadnoj Flandriji, blokirat će velikim betonskim blokovima u ponedjeljak poslijepodne most koji ga povezuje s francuskim sestrinskim gradom Wervicq-Sudom, dopuštajući prolaz samo pješacima i biciklistima, prenosi Politico.eu.

Ovom mjerom pokušava se izbjeći ulazak neobuzdanih francuskih nogometnih navijača u Wervicq-Sud i izazovanje gužve i nereda, rekao je gradonačelnik Wervika Youro Casier.

“Francuzi su mnogo veći šovinisti od nas. Iz iskustva znamo da nakon pobjede Francuske vole provocirati ‘les petits Belges’ i zadirkivati ​​ih svojim automobilima”, rekao je za flamansku javnu televiziju VRT. “Oni se voze ovamo, počnu trubiti i izađu plesati na ulice. Želimo izbjeći poticanje ljudi na gluposti”, dodao je.

Pravo mu budi: Uefa potjerala suca Makkelieja s Europskog prvenstva

Pojasnio je da “Francuzi mogu prijeći most pješice ili biciklom”, ali je predvidio da će se malo njih potruditi. “I iznad svega: ne mogu trubiti”, rekao je.

Most će biti blokiran za automobile u 17 sati u ponedjeljak, neposredno prije početka utakmice između belgijskih Crvenih vragova i francuskih Les Bleus, a ponovno se otvara u utorak u 6 ujutro.

Predviđa se da će Francuska pobijediti u obračunu i ući u četvrtfinale Eura 2024. Kad su se momčadi susrele u polufinalu Svjetskog prvenstva 2018., Francuska je izašla kao pobjednik rezultatom 1-0. Gradonačelnik je napomenuo da je most bio zatvoren i za vozila te napete 2018. godine.