Home Vijesti BITKA ZA ZAGREB Tomašević: Rasprodaja najvrjednijih gradskih zemljišta prestat će nakon izbora

BITKA ZA ZAGREB Tomašević: Rasprodaja najvrjednijih gradskih zemljišta prestat će nakon izbora

by Ante R.

 

– Predstavnici političkih platformi Zagreb je NAŠ i Možemo upozorili su u petak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rasprodaje najvrjednija gradska zemljišta poručivši da je to još jedan primjer katastrofalnog upravljanja Gradom, koje će prestati nakon izbora u svibnju.

Tomislav Tomašević i Urša Raukar Gamulin na konferenciju za novinare na parkiralištu na mjestu nekadašnjeg kompleksa TŽV Gredelj upozorili su na opću rasprodaju najvrjednijih gradskih zemljišta i nekretnina koju Gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Bandićem provodi pod okriljem pandemije.

Tomašević je rekao da su prije nekoliko tjedana u prijedlogu proračuna Grada Zagreba za sljedeću godinu saznali da Bandić namjerava prodati zemljišta Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina kako bi ostvario prihod od oko milijardu kuna.

Rekao je da u ovom trenutku nije još jasno je li se ta zemljišta prodaju da bi se napravio “opet neki deal kao za Zagrebački Manhattan ili za onaj isto čudan model javno privatnog partnerstva u Bloku Badel ili se ova zemljišta prodaju kako bi se popunila proračunska rupa”.

“Ta tri zemljišta koja su najvrjednije obiteljsko srebro, najvrjednija imovina Grada ide sada na bubanj po diskontnim cijenama”, upozorio je Tomašević. Rekao je da istovremeno u gradskom proračunu za sljedeću godina ima i apsurda, jer s jedne strane u rashodima imamo 10 milijuna kuna koliko plaćamo projektnu dokumentaciju za novu knjižnicu na području Paromlina, a u isto vrijeme u prihodima planiramo 70-ak milijuna kuna od prodaje Paromlina. “Tko je tu lud”, pita Tomašević.

“Kad gledamo cifre, mi smo kao Grad, platili samo Zagrepčanku i Gredelj, ta dva zemljišta, s kamatama, milijardu i tristo milijuna kuna. Sada ih prodajemo za nešto manje od milijardu kuna. Znači, ostvarili smo direktan gubitak kao Grad, direktan minus kojim se samo povećava gradski minus, od 305 milijuna kuna”, istaknuo je Tomašević.

Rekao je da prodajom zemljišta Gredelja, Grad Zagreb planira u sljedećoj godini ostvariti prihod od 618 milijuna kuna. Napomenuo je da je 2005. kad je Grad kupovao to zemljište, za njega platio 640 milijuna kuna, što znači da u 15 godina uz inflaciju mi prodajemo to zemljište jeftinije nego što smo ga kupili, a da jedino što smo od njega napravili je privremeni parking, kaže Tomašević.

Podsjetio je i da je 2007. Zagrebački holding emitirao obveznice po nevjerojatno visokim kamatnim stopama od 5,5 posto i gotovo cijeli taj novac je otišao isključivo na kupovinu tih zemljišta. Na Paromlinu je 2017. obećana gradska knjižnica, stavljena je u strategiju i potrošeno je 15-ak milijuna kuna na projektnu dokumentaciju, a sada se planira to prodati.

Podsjetio je da su već 15 godina upozoravali da prostore vrijedne industrijske baštine trebamo razviti i revitalizirati i stvoriti javne i druge sadržaje, a Bandić im je tada poručio “da trebamo biti strpljeni, spašeni”.

Raukar Gamulin: Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju

“Možemo zaključiti da zapravo Bandić želi iza sebe ostaviti spaljenu zemlju, grad bez novca sa praznom blagajnom i bez mogućnosti daljnjeg razvoja”, poručila je Urša Raukar Gamulin.

“To raditi u zadnjim mjesecima svoje vladavine, prodavati ovako vrijednu imovinu da bi pokrio svoje promašaje, financijske i druge,  je potpuno neodgovorno. A HDZ što god odlučio, ići će njima na dušu i to će isto tako biti i njihova politička odgovornost”, istaknuo je Tomašević.

Kaže i da će to ipak morati još jedanput doći na sjednicu Gradske skupštine kako bi se pokrenuo natječaj za prodaju tih zemljišta, ali i podsjetio kako je za Blok Badel “odlukom HDZ-a Skupština dala slobodne ruke Milanu Bandiću da uđe u to javno privatno partnerstvo i da Grad izgubi kontrolu nad tim zemljištem”.

Hina

You may also like