Home VijestiDogađaji VUKOVAR 30 GODINA Vukovarski branitelj Damir Plavšić napisao je tri knjige, režirao glazbeno-scensku predstavu, ali i uništio prvi tenk u Vukovaru

VUKOVAR 30 GODINA Vukovarski branitelj Damir Plavšić napisao je tri knjige, režirao glazbeno-scensku predstavu, ali i uništio prvi tenk u Vukovaru

by Ante R.

U ratu je bio borac koji se nije bojao tenka. U miru obiteljski čovjek koji pokušava sačuvati uspomenu na rodni grad. Vukovarski branitelj Damir Plavšić napisao je tri knjige, režirao glazbeno-scensku predstavu, a sada sudjeluje u stvaranju videoigra koja nas vodi u bitku za Vukovar.

 

– Ako uskočite među četnike pa ostanete živi, ako dva metra od vas eksplodira tenkovski projektil u zid, vi letite po zraku i ostanete živi, ako izvlačite ranjenika s brisanog prostora koji je pod kišom metaka i eksplozija i ostanete živi, onda čovjek zapravo shvati da je sve to dragi Bog i vjerujem da me ostavio na životu s nekakvim razlogom. Evo, ako je to razlog da svjedočim o tome, ali da svjedočim istinu, onda hvala ti, dragi Bože, i na tome, kaže Damir Plavšić, koji je s Robertom Janjićem u kolovozu 1991. uništio prvi tenk JNA u Vukovaru.

 

20. studenog zarobljen je u Borovu, prošao je tri logora. Nakon izlaska pridružuje se majci i bratu u Zagrebu – za oca tek godinama poslije saznaju da je ubijen na Ovčari.

 

Prije pet godina s ratnim je drugom napravio glazbeno-scenski spektakl Bitka za Vukovar, s kojim je dosad obišao 199 zemalja i na različitim jezicima upoznavao djecu naših iseljenika s vukovarskom istinom.

 

– Nažalost, djeca i mladi o Domovinskom ratu danas ne znaju gotovo ništa, upozorava Plavšić.

 

U glavi mu se rodila nova ideja – djeci stvoriti edukativnu računalnu igru koja bi govorila o vukovarskom ratu, piše HRT.