Home Analiza Fenomenalne vijesti: Povećao se broj turista i noćenja, a Hrvatska se profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija

Fenomenalne vijesti: Povećao se broj turista i noćenja, a Hrvatska se profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija

by Kristina B

U Hrvatskoj je u prvoj polovici godine boravilo 7,2 milijuna turista koji su ostvarili 28,1 milijun noćenja, što je za šest, odnosno dva posto više nego u istom razdoblju prošle godine, izvijestila je u četvrtak Hrvatska turistička zajednica (HTZ), dodajući da u Hrvatskoj trenutno boravi više od 700 tisuća turista.

Hrvatski turizam u glavni ljetni dio turističke godine ulazi s pozitivnim trendovima i rezultatima turističkog prometa iz prvih šest mjeseci, kažu iz HTZ-a, uz podatke eVisitora prema kojima je većina od ukupnih noćenja ili gotovo 25,8 milijuna u prvih šest mjeseci ostvarena na Jadranu, što je također dva posto više nego lani.

Ostalih više od 2,3 milijuna noćenja odnosi se na kontinent, koji je time ukupno u plusu od sedam posto u odnosu na prvu polovicu 2023. godine, a oko pola tih noćenja ili 1,2 milijuna ostvarena je samo u Gradu Zagrebu, za koji je to porast od osam posto. Ipak, prema županijama s najviše noćenja i ove se godine izdvaja Istra, kojih je u njezinim odredištima ostvareno u prvih šest mjeseci 8,4 milijuna.

Slijedi Splitsko-dalmatinska županija s pet milijuna noćenja te Kvarner s 4,4 milijuna, dok su među odredištima najviše noćenja imali Dubrovnik, Rovinj, Zagreb, Split, Poreč, Umag i Zadar. Sa stranih tržišta u prvoj polovici 2024. u hrvatskom su turizmu najviše noćenja ostvarili Nijemci, 5,7 milijuna, dok su domaći turisti na drugom mjestu s 3,7 milijuna. Slijede turisti iz Slovenije s 2,7 milijuna noćenja, Austrije s 2,6 milijuna, Poljske s 1,8 milijuna te iz Velike Britanije s 1,3 milijuna noćenja.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem: U šest godina ugovoreno više od 20 milijardi kuna vrijednih projekata

‘Hrvatska se profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija’

Prema vrstama smještaja, iz HTZ-a navode da je najviše noćenja u pola godine – 9,2 milijuna, bilo u hotelima, a zatim u objektima u domaćinstvu više od osam milijuna i u kampovima 5,5 milijuna. Komentirajući polugodišnje rezultate ministar turizma i sporta Tonči Glavina ističe da su još jedna potvrda da se Hrvatska profilira kao cjelogodišnja turistička destinacija, koja nudi sve više sadržaja i izvan ljetnih mjeseci.

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić naglasio je pak da se u turizmu nakon prvog polugodišta s velikim optimizmom ulazi u nastavak turističke godine, uz podatak da sada na dnevnoj bazi u Hrvatskoj ima oko 700 tisuća turista. Na upit Hine, iz HTZ-a su iznijeli i podatke za lipanj, u kojemu je ostvareno više od polovice ukupnih polugodišnjih noćenja ili 14,3 milijuna, ali je to pet posto manje nego u lipnju 2023. godine.

Iako je noćenja bilo manje, podaci eVisitora pokazuju da je u lipnju došlo dva posto više turista nego u istom lanjskom mjeseci ili njih tri milijuna. Najviše noćenja u lipnju su ostvarili turisti iz Njemačke, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Poljske, a među destinacijama najviše je noćenja bilo u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Umagu, donosi Direktno.hr.

You may also like