Home Vijesti HND i SNH o presudi Zovku: Odluka Vrhovnog suda nelogična, HRT vodi “zastrašujuću politiku u obračunu s nepodobnima”

HND i SNH o presudi Zovku: Odluka Vrhovnog suda nelogična, HRT vodi “zastrašujuću politiku u obračunu s nepodobnima”

by Ante R.
Hrvatsko Novinarsko Društvo, HND

HND i Sindikat novinara Hrvatske u četvrtak su odluku Vrhovnog suda, koji je preinačio raniju presudu o nezakonitom otkazu predsjedniku HND-a Hrvoju Zovku na HRT-u, ocijenili nelogičnom te su upozorili na ”zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s nepodobnima”.

Vodstva novinarskih strukovnih organizacija podsjetila su da je, nakon što je sudsko vijeće Vrhovnog suda pod predsjedanjem Đure Sesse u presudi od 10. travnja poništilo presude Općinskog i Županijskog suda koje su potvrdile da je otkaz koji je dobio na HRT-u bio nezakonit, Zovko dobio treći po redu otkaz ugovora o radu.

”Ispred njega još je jedna pravna bitka, ovaj put na Ustavnom sudu. Ispred nas je potreba da ukažemo na zastrašujuću politiku vodstva HRT-a u obračunu s onima koji su označeni nepodobnima i ne uživaju zaštitu moćnika unutar sustava ili pak onu političku, kao i na nelogičnost presude Vrhovnoga suda s obzirom na to da je sudsko vijeće ignoriralo ključne okolnosti događaja i iskaze samih svjedoka”, navode u priopćenju ogranci HND-a i SNH-a pri HRT-u.

Podsjećaju da je Zovko u rujnu 2018. od nadređene urednice Katarine Periše Čakarun zatražio da ga razriješi dužnosti izvršnog urednika programa HTV4, potom je pozvan na razgovor koji je eskalirao u svađu nakon koje je Zovko dobio izvanredni otkaz ugovora o radu.

Na temelju iskaza svjedoka zaposlenih na HRT-u Općinski sud u Zagrebu i Županijski sud u Rijeci zaključili su kako u verbalnom sukobu s nadređenom urednicom nije bilo valjanog razloga za izvanredni otkaz. Dvije su sudske instance, nakon izvođenja dokaza, presudile kako “sud, na temelju činjeničnih utvrđenja, zaključuje da je došlo do narušene komunikacije između tužitelja i njemu nadređene osobe, ali riječ je o opsegu koji ne može biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu”.

Bačić bez otkaza, dobio poseban ured

No, izvanredni otkaz ugovora o radu, a kamoli niz sudskih tužbi zbog stvarne štete ugledu i časti HRT-a, nije dobio Kazimir Bačić, Uskokov optuženik zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela trgovanja utjecajem, točnije za posredovanje u davanju mita. Bivši ravnatelj proveo je više mjeseci u zatvoru u Remetincu nakon čega je vraćen na Prisavlje, gdje mu je dodijeljen poseban ured.

”Kazimiru Bačiću – začetniku hajke na Zovka, ali i brojnih medija i nakladnika protiv kojih je HRT za njegova mandata podnio više od 30 tužbi ‘teških’ stotine tisuća eura zbog ‘štete ugledu i časti HRT-a’, za razliku od Zovka čiji je krimen verbalni sukob s urednicom – nije uručen otkaz nakon kojeg bi Bačić, lišen nemale plaće i sigurnog radnog mjesta, ako se želi vratiti na posao, morao dokazivati svoju nevinost”, ističe se u priopćenju.

Osim toga, sankcije nisu snosili ni visokopozicionirani ravnatelji iz mandata Kazimira Bačića, jedan zbog niza javnih optužbi o seksualnom uznemiravanju i drugi zbog verbalnog, prostačkog napada na zaposlenicu.

”Nikakve sankcije ni dan danas ne snose oni koji zbog svojih promašenih programskih ili pak suspektnih poslovnih odluka, od angažmana vanjskih tvrtki za poslove na HRT-u do isplate nepripadajućih naknada i upitnih zapošljavanja, pune naslovnice medija”, naglašavaju HND i SNH.

HRT je protiv Hrvoja Zovka od 2019. do 2022. izgubio sedam sudskih postupaka. – Hina.

You may also like