Home Vijesti Hoće li kazniti vještake? Šefica DORH-a otkrila zašto su sporni vještaci analizirali poslovanje Agrokora pa je sve palo na sudu

Hoće li kazniti vještake? Šefica DORH-a otkrila zašto su sporni vještaci analizirali poslovanje Agrokora pa je sve palo na sudu

by Ante R.

Na saborskom Odboru za pravosuđe raspravljalo se o aferi Agrokor u kojoj je državno odvjetništvo doživjelo težak poraz prije nego što je suđenje uopće započelo. No, otvoreno je i pitanje odgovornosti samih vještaka koji su, kako se sada može posumnjati, prešutjeli mogući sukob interesa, piše N1.

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek odbacila je danas pred saborskim Odborom za pravosuđe bilo kakvu svoju odgovornost za propast vještačenja u aferi Agrokor. Ističe da još uvijek čeka analizu svega što se dogodilo, ali je ipak objavila važan detalj iz kojeg proizlazi zašto je odabran baš KPMG za vještačenje poslovanja koncerna Ivice Todorića.

Navodna povezanost KPMG-a s Agrokorom u ranijem poslovanju bila je razlog da se njihov zaključak iz kojeg je proizlazilo da Todorićevo poslovanje nije bilo zakonit dokaz, nije u valjani dokaz.

To očitovanje dobila je od Sani Ljubičić, bivše županijske državne odvjetnice u Zagrebu koja je potpisala odabir KPMG-a za vještačenje Agrokora i koja je u javnosti u posljednje vrijeme u više navrata prozivana.

Iz tog očitovanja proizlazi da se prije dodjele vještačenja provjeravalo je li KPMG ikada radio reviziju u Agrokoru. Državno odvjetništvo dobilo je odgovor da takvog angažmana nije bilo, odnosno da KPMG nikada nije radio komercijalnu reviziju Todorićevog poslovanja.

Tko je uopće mogao vještačiti?

Prije konačne odluke da se vještačenje povjeri upravo KPMG-u utvrđeno je da je nekoliko revizora koji su bili u stanju provesti ovako veliku i složenu financijsku analizi bili obuhvaćeni optužbama u aferi Agrokor.

-“Osim toga u to vrijeme se preispitivalo ima li financijski vještak Zrinko Ručević pravo dalje vještačiti, odnosno preispitivan je njegov status”, podsjetila je glavna državna odvjetnica. Navela je i kako je iz očitovanja Sani Ljubičić, koja je u međuvremenu prešla u Ured europskog javnog tužitelja u Zagrebu, proizlazilo da je još nekoliko velikih revizorskih kuća bilo angažirano za Agrokor, zbog čega nisu mogli raditi ovo novo vještačenje jer bi bili u nezakonitom sukobu interesa.

Sud je promijenio mišljenje

Budući da KPMG nikada nije radio komercijalnu reviziju Agrokora odabrani su za vještake u postupku protiv Ivice Todorića i ostalih.

Zlata Hrvoj Šipek još je podsjetila da je prvu optužnicu u slučaju Agrokor optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo prihvativši i vještačenje kao valjani dokaz. Doduše nakon žalbi obrane viši sud sve je vratio na početak, a u ponovljenom postupku zaključeno je da su vještaci ipak bili povezani s Agrokorom pa su zbog toga u sukobu interesa, odnosno njihov nalaz nije zakonit.

Hoće li se kazniti vještake?

Profesorica Zlata Đurđević, vanjska članica Odbora za pravosuđe, objasnila je kako je odlučivanje o vještačenju moralo biti transparentno te da je glavna državna odvjetnica zbog hijerarhijske strukture DORH-a morala biti sa svime upoznata.

“Ovdje postoji i odgovornost vještaka koji je morao obavijestiti DORH ako su znali da su u potencijalnom sukobu interesa. Ako to nisu napravili postavlja se pitanje hoće li zbog toga biti išta poduzeto”, istaknula je profesorica Đurđević, piše N1.