Home Svijet Hodžić istaknuo važnost donošenja Rezolucije o Srebrenici: “Zaboravljeni genocid uvod je u novi genocid”

Hodžić istaknuo važnost donošenja Rezolucije o Srebrenici: “Zaboravljeni genocid uvod je u novi genocid”

by Ante R.

Zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Armin Hodžić u četvrtak je poručio da je Rezolucija o Srebrenici o kojoj se danas glasa u UN-u, važna jer će se njome osuditi svi ratni zločini i zločini protiv čovječanstva, uključujući i odgovorne za genocid u Srebrenici.

„Rezolucija o Međunarodnom danu refleksije i komemoraciji genocida u Srebrenici 1995. godine, o kojoj će se danas glasati u Ujedinjenim narodima važna je ne samo za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu važna nego i za cijeli civilizirani svijet jer će se njome, ako se usvoji, proglasiti 11 srpnja Međunarodnim dana sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici. Još je važnije da će se njome osuditi se svi ratni zločini i zločini protiv čovječanstva, uključujući one koji su bili odgovorni za genocid u Srebrenici”, izvijestio je Hodžić na konferenciji za novinare.

Dodao je kako je to važno i zato jer će se obrazovne institucije i akademske zajednice obvezati  da osude počinitelje genocida u Srebrenici. Naglašava i kako je bitno da se nigdje u Rezoluciji srpski narod, niti bilo tko drugi, ne proglašava genocidnim narodom.

Izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska jedna od zemalja kosponzora Rezolucije, zajedno s još 30-ak država, podsjetivši da je Hrvatska još 2009. godine 11. srpnja proglasila Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kao što je to nešto ranije učinio i Europski parlament. „Drago mi je što velika većina građana u Republici Hrvatskoj ima senzibiliteta na ovu temu, prema žrtvama i njihovim obiteljima”, istaknuo je saborski zastupnik Hodžić, dodavši da je ‘zaboravljeni genocid uvod u novi genocid’.

Žrtve genocida u Srebrenici i njihove obitelji traže samo istinu

Napomenuo je da je Rezolucija posebno važna za ljude koji žive u Srebrenici i BiH. Jer, napomenuo je, iako se kaže ‘rat je završio’, okrenimo se budućnosti, u Srebrenici, za mnoge rat još nije završio jer veliki broj ljudi nikada nije pronašao ostatke svojih najmilijih.

„Mnogo majki je pronašlo svega jednu ili dvije koščice svojih sinova i bilo je sretno s time da postoji neko mjesto na kojem mogu doći i pomoliti se kako bi njegovale uspomenu na svoje najmilije. No, ima danas i načelnika općina i ravnatelja škola koji otvoreno negiraju genocid u Srebrenici, upravo u toj istoj općini u kojoj se genocid počinio, kao i ustanova i ulica nazvanih po presuđenima za genocid u Srebrenici”, upozorio je Hodžić.

Naglasio je da danas na Općoj skupštini UN-a neće glasati države i poslanici nego će glasati civilizirani i necivilizirani svijet.

„Žrtve genocida u Srebrenici i njihove obitelji traže samo istinu. Ne traže nikakav materijalni status ni politički položaj. Traže jedino istinu i svi mi, iz koje god pozicije djelujemo, možemo napraviti da im na tom putu pomognemo. Drago mi je što je i Hrvatska na tom putu, što je na putu istine i što svake godine imamo i obilježavanje genocida u Hrvatskom saboru Hrvatskog sabora”, zaključio je Hodžić. – Hina.