Home Vijesti Hrvatska stranka branitelja i domoljuba novčano kažnjena sa 1330 eura: Izbjegli znatno strožu kaznu zbog otegotne okolnosti

Hrvatska stranka branitelja i domoljuba novčano kažnjena sa 1330 eura: Izbjegli znatno strožu kaznu zbog otegotne okolnosti

by Ante R.

Općinski prekršajni sud u Zagrebu novčano je kaznio Hrvatsku stranku branitelja i domoljuba (HSBID) sa 1330 eura jer nije podnijela izvješće o donacijama u prvih šest mjeseci 2021. naglasivši u presudi i kako nije bilo olakotnih okolnosti i da je HSBID više puta pravomoćno osuđivan za isti prekršaj.

“Politička stranka u propisanom roku i sadržaju i na propisan način nije dostavila Državnom izbornom povjerenstvu izvješće o donacijama koje je primila u prvih šest mjeseci 2021., odnosno, obavijest da u navedenom razdoblju nije primila donacije sukladno odredbama Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma”, ističe se u presudi sutkinje Suzane Sovilj.

U presudi se navodi i da je zbog navedenog prekršaja Općinsko kazneno državno odvjetništvo u Zagrebu krajem veljače ove godine podnijelo optužni prijedlog protiv HSBID-a te da se na glavnoj raspravi u svibnju nitko iz Hrvatske stranke branitelja i domoljuba nije odazvao, a sudski poziv upućen na adresu stranke vratio se neuručen s naznakom “nepoznat”.

U tijeku natječaj za novu postavu Ustavnog suda: Objavljena imena prvih kandidata, ljevica: To sigurno više ne bi trebalo biti “parkiralište za islužene političare”

Sud je provjerom u ispisu iz Registra političkih stranaka ustanovio da je Hrvatska stranka branitelja i domoljuba evidentirana pod registarskim brojem 315, sjedište Ribel 14, Rakitje, da je status stranke aktivan te da je kao HSBID predstavlja i zastupa predsjednik Tomislav Lučić. Stranka je osnovana u listopadu 2016.

U presudi se ističe i da je za ovaj prekršaj propisana novčana kazna od 10.000 kuna do 100.000 kuna pa se “uzimajući u obzir navedenu otegotnu okolnost smatra da će se izrečenom novčanom kaznom u iznosu od 1.330 eura postići svrha kažnjavanja”. Olakotne okolnosti sud nije našao, dok je otegotnim ocijenio okolnost da je okrivljena politička stranka više puta pravomoćno osuđivana za istovrsni prekršaj. – Hina.

Pupovac: Srbi ne mogu biti u institucijama vlasti, osim onih koji su po mjeri Mlinarića i DP-a

You may also like