Home Svijet Izraelska vlada na meti kritika: Član ratnog kabineta postavio ultimatum Netanyahuu

Izraelska vlada na meti kritika: Član ratnog kabineta postavio ultimatum Netanyahuu

by Ante R.

Benny Gantz, član izraelskog ratnog kabineta, zaprijetio je u subotu napuštanjem vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Ako premijer ne iznese postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja, on i drugi članovi njegove stranke desnog centra Nacionalne unije napustit će vladu, rekao je Gantz u Tel Avivu. Ratni kabinet je osnovan samo nekoliko dana nakon napada Hamasa 7. listopada.

Gantz (64), general i bivši ministar obrane, pridružio se vladi kao ministar bez portfelja. Njegova stranka zapravo je opozicijska stranka, a trenutno je prema anketama daleko ispred Netanyahuove stranke Likud.

Napad Hamasa i drugih terorističkih skupina, u kojem je ubijeno 1200 i oteto 250 osoba, bio je okidač napada na Gazu. Izrael je odgovorio masovnim zračnim napadima i kopnenom ofenzivom. Izrael se, međutim, otad suočava s međunarodnim kritikama zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze.

U samoj zemlji, mnogi kritiziraju činjenicu da rat nije donio odlučnu pobjedu ni nakon sedam mjeseci. Vlada je na meti kritika i zbog toga što Hamas i dalje drži više od 100 talaca. Netanyahu vlada s ultra desnim i ultra religioznim strankama od kraja 2022. Dosad je odbijao predstaviti plan za upravljanje i ponovnu izgradnju Pojasa Gaze nakon rata. – Hina.

You may also like