Home Svijet Izraelska vlada zbog zahtjeva tužitelja ICC-a uputila poziv “civiliziranim nacijama koje mrze teroriste: “To nije stvar naših čelnika, nego našeg opstanka”

Izraelska vlada zbog zahtjeva tužitelja ICC-a uputila poziv “civiliziranim nacijama koje mrze teroriste: “To nije stvar naših čelnika, nego našeg opstanka”

by Ante R.

Izrael je u utorak pozvao „države civiliziranog svijeta” da se usprotive zahtjevu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda koji je izdao tjeralice za njegovim čelnicima. 

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant, koji je na potjernici suda u Den Haagu uz premijera Benjamina Netanyahua, prozvao je „sramotnim” pokušaj miješanja u rat Izraela protiv Hamasa u Gazi.  Odluka suda kritizirana je i u Washingtonu koji je osudio dojam izjednačavanja dviju strana jer je tužitelj Karim Khan izdao tjeralice i za palestinskim islamistima.

Pozivamo nacije civiliziranog, slobodnog svijeta – nacije koje mrze teroriste i one koji ih podržavaju – da stanu uz Izrael. Trebate odmah osuditi ovaj korak”, rekao je glasnogovornik izraelske vlade Tal Heinrich.  „Neka ICC zna gdje stojite. Usprotivite se odluci tužitelja i proglasite, čak i ako se izdaju tjeralice, da ih nećete provoditi. Jer to nije stvar naših čelnika, nego našeg opstanka”.

Gallant je u objavi na platformi X napisao kako se pokušaj tužitelja Khana da „negira pravo države Izrael na samoobranu i oslobađanje taoca” mora odbaciti.

Hamas trenutno drži oko 125 izraelskih taoca, otetih u napadu 7. listopada u kojem je ubijeno 1,2 izraelskih i inozemnih državljana. Dužnosnici iz Gaze objavili su kako je tijekom izraelske ofenzive koja je uslijedila ubijeno 35 tisuća ljudi.

Khan je u ponedjeljak rekao da Izrael ima pravo braniti svoje stanovništvo, no da to pravo ne znači da je Izrael iznad „poštivanja međunarodnog humanitarnog prava”.  On smatra kako su izraelske metode poput „ubijanja civila” ili njihovog „izgladnjivanja” protuzakonite. – Hina.

You may also like