Home Vijesti Jandroković: Dobro je da se obilježavanje Bleiburške tragedije obilježava u RH

Jandroković: Dobro je da se obilježavanje Bleiburške tragedije obilježava u RH

by Ante R.

Komemoracija za žrtve Bleiburške tragedije i Križnog puta hrvatskog naroda održala se u subotu kod Središnjeg križa na zagrebačkom Mirogoju na kojem su državna izaslanstva položila vijence. Nakon polaganja izjavu je dao i predsjednik Hrvatskog sabora koji je i pokrovitelj događaja, u kojoj je napomenuo da je “ovdje riječ o hrvatskoj povijesti, tragediji hrvatskog naroda”.

“Totalitarna, nedemokratska država, koja je imala elemente zločinačke države, a bilo je i kasnije događaja koji su ukazivali na zločinački karakter te države”, rekao je u izjavi medijima nakon polaganja vijenaca predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Napomenuo je da danas, kada smo snažna i demokratska država, moramo istinito gledati na našu povijest. – “Moramo osuditi zločine i zločince i iskazati poštovanje prema žrtvi”, smatra Jandroković.

Istaknuo je da je to je posebno važno zbog budućih generacija koje “moraju znati da sloboda, demokracija, mir ne dolaze sami od sebe, da uvijek ima ljudi koji su spremni na zločin, oduzimanje slobode i mira i zato moramo jačati naše institucije i svijest kod mladih da se za slobodu i mir valja uvijek boriti”.

Smatra da je dobro da se obilježavanje ovog događaja obilježava u Hrvatskoj. Ne smatra to porazom hrvatske vanjske politike. – “Ovdje je riječ o hrvatskoj povijesti, tragediji hrvatskog naroda”, rekao je, prenosi N1.