Home Vijesti KAKAV ŠOK U SARAJEVU Nacrt dokumenta EU: Hrvatska uspjela uvrstiti zahtjev o izbornoj i ustavnoj reformi u BiH, kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju

KAKAV ŠOK U SARAJEVU Nacrt dokumenta EU: Hrvatska uspjela uvrstiti zahtjev o izbornoj i ustavnoj reformi u BiH, kandidatski status za Ukrajinu i Moldaviju

by Ante R.

Dok Ukrajina i Moldavija dobivaju status kandidata samo tri mjeseca od predaje aplikacije za članstvo u EU, Bosna i Hercegovina se tome nije niti približila čak ni šest godina od predaje aplikacije, ističe se Tijela Europske unije u proteklom periodu su pripremila Nacrt zaključaka koje će lideri 27 zemalja članica usvojiti na predstojećem sastanku Europskog vijeća koje će se održati sutra i prekosutra.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, u dokumentu stoji da će se Moldaviji i Ukrajini dodijeliti kandidatski status za Europsku uniju. – Europsko vijeće priznaje europsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Europske unije. Europsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji, navodi se u dokumentu.

Na taj način bi lideri zemalja članica trebali prihvatiti preporuke koje je prije nekoliko dana dala Europska komisija, a koje su se ticale dodijeljivanja kandidatskog statusa za pojedine zemlje. Europska komisija se, prema medijskim navodima, protivi dodijeljivanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, iako je i takva opcija prvobitno bila otvorena.

Europska komisija se, prema medijskim navodima, protivi dodijeljivanju kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu, iako je i takva opcija prvobitno bila otvorena, prenosi Dnevnik.ba.