Home Vijesti Kakva vijest za dijabetičare, kineski znanstvenici otkrili način kako ga izliječiti

Kakva vijest za dijabetičare, kineski znanstvenici otkrili način kako ga izliječiti

by Ante R.

Kineski znanstvenici su proveli istraživanje u kojem su, kako navode, otkrili lijek za dijabetes. U sklopu ovog istraživanja, na 59-godišnjem pacijentu koji 25 godina boluje od dijabetesa, primijenjena je inovativna transplantacija i to još 2021. godine.

Svega nekoliko mjeseci nakon te transplantacije pacijent je prestao uzimati lijekove. Kako bi ga izliječili, znanstvenici su stvorili umjetno uzgojene stanice koje su pronašli u gušterači. One su, između ostalog, zadužene za proizvodnju inzulina i održavaju razinu šećera u krvi pod kontrolom.
Unatoč tome što je ovo veliki iskorak za oboljele od dijabetesa, postoji mogućnost da ova metoda djeluje samo kod bolesnika s dijabetesom tipa 2, a sve je potrebno dodatno ispitati.

Kineski znanstvenici tvrde da su pronašli lijek za dijabetes. Riječ je o zdravstvenom poremećaju do kojeg dolazi zbog povećane razine šećera, odnosno glukoze u krvi. Bitno je razlikovati dva tipa dijabetesa – tip 1 i tip 2. Zasad ne postoji lijek za dijabetes, ali to bi se moglo promijeniti.

Inače, u Hrvatskoj je prema lanjskim podacima Nacionalnog registra osoba sa šećernom bolešću, registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Tome treba dodati kako je utvrđeno da tek 60 posto oboljelih osoba ima dijagnozu pa se procjenjuje da je broj dijabetičari u Hrvatskoj veći od 600.000, stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Umjetno uzgojene stanice iz gušterače
Na opasnost ove bolesti upozoravaju i podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) prema kojima je dijabetes deveti vodeći uzrok smrti u svijetu. Upravo zbog toga je najnovije istraživanje kineskih znanstvenika iznenadilo svijet medicine jer tvrde da su prvi put izliječili dijabetes. Transplantacija stanica mogla bi biti odgovor u borbi protiv dijabetes, navedeno je u izvješću objavljenom u časopisu Cell Discovery.

Prema tvrdnjama kineskih znanstvenika, na 59-godišnjem pacijentu je primijenjena inovativna transplantacija. Zanimljivo je da je nekoliko mjeseci nakon te transplantacije prestao uzimati lijekove. Kako bi ga izliječili, znanstvenici su laboratorijski uzgojili stanice koje su pronašli u gušterači. One su, između ostalog, zadužene za proizvodnju inzulina i održavaju razinu šećera u krvi pod kontrolom, piše express.co.uk.

Vidljive su značajne promjene
S obzirom na to da je pacijent 25 godina bolovao od dijabetesa tipa 2, izgubio je gotovo sve funkcije spomenutih stanica. Medicinsko osoblje je, prije te transplantacije, smatralo da je pacijent pod visokim rizikom od smrtonosnih komplikacija. Do 2022. godine bilo mu je potrebno više injekcija inzulina svakodnevno kako bi spriječio padanje u dijabetičku komu.

Do ove transplantacije, jedini način prirodne regulacije razine šećera u krvi bio je izmjena životnog stila pacijenta. Ono, ponajprije, zahtijeva strogi režim prehrane i fizičku aktivnost. Zahvaljujući ovoj metodi, znanstvenici su uspjeli pretvoriti matične stanice, koje mogu djelovati kao stanice ‘prazne ploče’, u stanice gušterače.

Upravo te stanice proizvode inzulin i signaliziraju organizmu kada treba uzeti šećer iz hrane koju je osoba konzumirala kako bi si priskrbila energiju. Za razliku od osoba koje ne boluju od dijabetesa, kod dijabetičara gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina za regulaciju šećera u krvi. To dovodi do problema kao što su oštećenje živaca, oštećenje bubrega, bolesti srca i još mnogo toga, piše express.co.uk.

ŠIRE BRATSTVO I JEDINSTVO Pupovac napao Domovinski pokret: SDSS je stranka mira a ne stranka terorista, kao što oni tvrde

Istraživači su otkrili da implantacija novih, laboratorijski uzgojenih stanica gušterače predstavljaju preokret u medicini jer pacijent ponovno može proizvoditi vlastiti inzulin. Ovo je rezultat desetljeća istraživanja u mnogim zemljama o tome kako najbolje pretvoriti matične stanice u stanice gušterače. Sumnja se da postoji mogućnost da ova metoda djeluje samo kod bolesnika s dijabetesom tipa 2. Razlog se najvjerojatnije krije u tome što postoji mogućnost da imunološki sustav pacijenata s dijabetesom tipa 1 odbaci nove implantirane stanice. Cijelo istraživanje je potrebno provesti na većem broju pacijenata, prenosi mirovina.hr.

HTV odbio Klasićevu seriju o partizanima, otkupila ju druga televizija

You may also like