Home Vijesti Kod Jazovke održana komemoracija za žrtve partizanskih zločina

Kod Jazovke održana komemoracija za žrtve partizanskih zločina

by Ante R.

Spomen-pohodom iz Sošica do jame Jazovke na Žumberku odali su počast žrtvama koje su tijekom i nakon Drugog svjetskog rata pogubili partizani.

Masovna grobnica Jazovka je jama koja se nalazi u šumi pokraj naselja Sošice na Žumberku u Republici Hrvatskoj. Obzirom na ratni zločin koji se u njoj dogodio, zaštićeno je kulturno dobro.

Jama se sastoji od ulaznog dijela nalik bunaru dubokog oko 34 m, na čijem se dnu nalazi izduženi kosi dio dugačak oko 15 m.

Prije dvije godine, točnije 2020. godine su iz jame ekshumirani ostatci 814 žrtava koje su ondje ubili partizani nakon zauzimanja Krašića u siječnju 1943. godine, te potom vojnici Jugoslavenske armije u svibnju i lipnju 1945. godine.

“Poruka je da se zločin ne smije zaboraviti. Znači ovdje je ubijeno 814 nevinih žrtava, uglavnom zarobljenika iz zagrebačkih bolnica, ubijeni su ovdje u šumi pored Sošica, okovani lancima, bačeni neki i živi, neki mrtvi u jamu. Nitko za taj zločin nije odgovarao, nitko nije pokrenuo nikakve ozbiljne istrage, niti jedna žrtva nije identificirana do danas”, rekao je Frano Čirko, HOZ Jazovka.

Misu zadušnica predvodio je bjelovarsko-križevački biskup, mons. Vjekoslav Huzjak, prenosi portal direktno.hr.