Reagirao je povodom informacije da je stranka Blok za Hrvatsku poslala zahtjev saborskom Mandatno-imunitetnom povjerenstvu (MIP) da se Zlatka Hasanbegovića imenuje saborskim zastupnikom umjesto Dražana Dizdara iz stranke Pravo i pravda koji je svoj mandat zamrznuo.

Kolakušić smatra da to on trebao biti njegov zamjenik..

-->

Ustvrdio je da MIP, uslijed vlastitog neznanja ili političke diskriminacije oporbene stranke Pravo i Pravda, odbija donijeti jedino rješenje sukladno Zakonu i volji zakonodavca da mandat mora ostati političkoj stranci koja je osvojila dok god postoji osoba koja takav mandat može preuzeti.

Podsjeća da je Pravo i Pravda podnijela 19. rujna MIP-u zahtjev da se za zamjenika zastupnika Dražana Dizdara odredi Mislava Kolakušića kao jedinu osobu koja ispunjava uvjete iz Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor.

Njime je utvrđeno da zamjenika određuje politička stranka kojoj je pripadao i saborski zastupnik kojem je mandat osvojen temeljem službenih rezultata izbora prestao ili miruje te da zamjenik zastupnika mora biti s iste liste i iz iste stranke kao zastupnik kojem je mandat prestao. Te kriterije, kumulativno, ispunjava samo jedna osoba na listi, a to je upravo Mislav Kolakušić, ističe u priopćenju.

MIP nije riješio taj zahtjev, a istodobno je iskazao i volju da ne donese rješenje povodom tog zahtjeva pa je Pravo i Pravda podnijela novi zahtjev istog sadržaja. MIP je u zaključku o stavljanju u mirovanje mandata Dražana Dizdara već iznijelo stav da Mislav Kolakušić ne može biti zamjenik zastupnika, jer je već ranije podnio ostavku na mjesto zastupnika.

Tomislav Jonjić: Prelazi se u fazu otvorene difamacije i diskreditacije, danas je za to poslužio Stipo Mlinarić Ćipe, nadam se nesvjesno

To je pravno neodrživo stajalište budući da je Mislav Kolakušić, iako je podnio ostavku na mjesto zastupnika i dalje pogodan biti zamjenikom zastupnika. To pravo mu izrijekom daje članak 42. zakona te ostavka koju je dao po jednoj osnovi ni na koji način ne priječi biti imenovan zamjenikom zastupnika.

Ostavkom je prestao biti saborskim zastupnikom, a sukladno članku 42. postaje zamjenikom zastupnika što su dvije potpuno odvojene pravne kategorije, navodi u priopćenju.

Što se tiče Zlatka Hasanbegovića i političke stranke Blok za Hrvatsku, Kolakušić ističe da ona uopće ne može biti stranka u postupku, jer nije osvojila niti jedan mandat u Hrvatskom saboru pa ne može niti određivati zamjenika zastupnika. To pravo pripada samo i isključivo stranci kojoj je pripadao i zastupnik izabran u Hrvatski sabor, a čiji je mandat prestao ili je u mirovanju.

S obzirom da je Mislav Kolakušić koji je osvojio mandat pripadao stranci Pravo i Pravda samo ona može nastupati kao stranka u postupku određivanja zamjenika. U tom smislu je zahtjev političke stranke Blok za Hrvatsku bespredmetan i jedino pravno prihvatljivo rješenje je da bude odbačen, stoji u priopćenju. – Hina.

Oporba nezadovoljna održanom sjednicom: Šou u organizaciji HDZ-a s ciljem da se ništa ne sazna