Home Svijet Kuha u Podgorici: Predsjednik države stao iza četničkog vojvode, prijeti potpuni raskol!

Kuha u Podgorici: Predsjednik države stao iza četničkog vojvode, prijeti potpuni raskol!

by Ante R.

Milatović se zalaže za ulazak skupine četničkog vojvode u vladu, čime ulazi u sukob s mandatarom i stranačkim šefom Milojkom Spajićem

Iako se činilo da će formiranje nove vlade u Crnoj Gori nakon lipanjskih izbora biti rutinski zahvat, stvari se sve više kompliciraju kako se bliži zakonski rok do kojeg to treba napraviti, a to je za nekih mjesec dana, početkom studenog.

Naime, mandatar Milojko Spajić, šef pobjedničke stranke Pokret Evropa sad (PES), koji je vladu obećavao i prije kraja rujna, nikako da dođe do većine od 41 zastupnika, a došao je i u sukob s predsjednikom Jakovom Milatovićem, inače potpredsjednikom PES-a. A zbog nesuglasica oko toga tko treba, odnosno ne treba ući u vladu prijeti mu i raskol unutar stranke.

Problem je u tome što u novu vladu želi ući koalicija koja okuplja radikalni prosrpsko-proruski blok stranaka Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koji vodi četnički vojvoda Andrija Mandić. Predsjednik Milatović se zalaže za ulazak ZBCG-a u vladu, čime se sve otvorenije sukobljava s mandatarom i svojim stranačkim šefom. Spajić ih, pak, nikako ne bi, jer to ne želi ni Bruxelles, a svjestan je da u tom slučaju gubi stranke nacionalnih manjina koje su ga podržale (Albanci, Bošnjaci, Hrvati) i spremne su ući u njegovu vladu, no one također ne žele s ultrašima iz ZBCG-a.

Sada mu je šef radikalno antieuropske, prorusko-prosrpske opcije zaprijetio – ili će Spajić započeti razgovore o formiranje vlade ispočetka, dakle vratiti sve na “nultu točku” ili će se održati novi izbori! “Ili će Spajić sve vratiti na početak i uraditi ono što treba ili ćemo polako početi praviti političke dogovore o održavanju novih izbora”, poručio je Mandić. Pretpostavlja se da Mandić računa da bi se PES zbog novonastale situacije mogao raskoliti, pa bi njegova koalicija na izborima polučila bolji rezultat. Dio zastupnika PES-a, kažu u Podgorici, ne bi glasao za “svoju” vladu ako u njoj ne bi bilo mjesta za Mandića i njegovu opciju, piše Jutarnji.