Home Vijesti LAKA LOVA Šef Gradskog vijeća kao odvjetnik zastupao Grad na sudu. Zarada 68.000 eura!

LAKA LOVA Šef Gradskog vijeća kao odvjetnik zastupao Grad na sudu. Zarada 68.000 eura!

by Ante R.

Šef Gradskog vijeća Đurđevca Željko Lacković mogao bi zaraditi čak 68.000 eura kao odvjetnik koji zastupa Grad u sporu protiv Hrvatskih šuma.
Da, dobro ste pročitali: najmoćniji političar u Đurđevcu pojavio se kao gradski advokat u sporu teškom čak 4,56 milijuna kuna. Ovaj je tjedan pala nepravomoćna presuda kojom je Hrvatskim šumama naloženo da Gradu plati troškove postupka u iznosu od 69.000 eura, od čega je većina odvjetničkih.

Hrvatske šume tužile su Đurđevac zbog šume u rubnom dijelu parka Borik tražeći da im Grad plati naknadu od čak 4,56 milijuna kuna. No, prema nepravomoćnoj presudi, dosuđeno je da im Grad mora platiti tek 154.000 kuna, što znači da su HŠ uspjele u sporu sa samo 3,39 posto, a Đurđevac s 96,61 posto.
S obzirom na iznimno visoku vrijednost cijelog spora, priličan je i iznos parničnih troškova koje Hrvatske šume moraju platiti Gradu Đurđevcu kojeg u tom postupku zastupa „odvjetnik Željko Lacković iz odvjetničkog ureda Lacković&Rukavina d.o.o. sa sjedištem u Đurđevcu“.

Gradonačelniku ništa sporno
Isti onaj Željko Lacković koji obnaša dužnost predsjednika Gradskog vijeća Đurđevca u kojem njegova stranka ima većinu te je najmoćniji političar u gradu i okolici. Formalno-pravno, Lacković nije dužnosnik jer više nije gradonačelnik; na to je mjesto došao njegov kandidat Hrvoje Janči.
Dakle, nema zakonskih zapreka da se Lacković bavi advokaturom i da pritom surađuje s Gradom kojim, de facto, upravlja preko svoje većine u Gradskom vijeću i svojega gradonačelnika. Za gradonačelnika Đurđevca Hrvoja Jančija činjenica da Lacković u sporu kao odvjetnik zastupa Grad uopće nije sporna.

„Grad Đurđevac zastupa se samostalno u gotovo svim sudskim predmetima. Odvjetničko društvo Lacković&Rukavina je angažirano u samo jednom sudskom spisu u kojem je tužen Grad Đurđevac, a s odvjetničkim društvom je sklopljen ugovor o zastupanju „pro bono“, odnosno bez obveze plaćanja odvjetničkih troškova od strane Grada Đurđevca.
Grad je odabrao Odvjetničko društvo Lacković&Rukavina za zastupanje u ovom predmetu zbog složenosti materije koja je predmet spora između Grada Đurđevca i Hrvatskih šuma, te zbog okolnosti da je ugovoreno zastupanje bez naknade za Grad Đurđevac, piše Danica.

Svako ročište 9100 eura
U konkretnom postupku donesena je prvostupanjska nepravomoćna presuda u kojoj je Grad uspio s više od 96 posto u odnosu na istaknuto potraživanje tužitelja iz tužbe“, stoji u odgovoru koji nam je stigao iz Ureda gradonačelnika Đurđevca.
Prema presudi, Hrvatske šume su, dakle, Gradu Đurđevcu dužne pokriti troškove parničenja u iznosu od 69.183,42 eura, od čega gotovo cijeli iznos otpada na Lackovićeve odvjetničke troškove. Zbog velike vrijednosti spora, visoke su i odvjetničke stavke.

Za odgovor na tužbu, nekoliko pisanih podnesaka, dva ročišta, jedno zastupanje na očevidu i prisutnost na objavi presude ovaj tjedan Lacković je ispostavio troškove u visini od otprilike 68.000 eura. Svaki pisani podnesak, kao i svaki dolazak na ročište, stajao je čak oko 9100 eura!
Hrvatske šume tužile su Grad Đurđevac tražeći naknadu od 4,56 milijuna kuna zbog dijela park šume Borik koja je odlukom nekadašanjeg ministra državne imovine Gorana Marića 2018. postala vlasništvo Grada. Đurđevac je zbog toga trebao platiti naknadu za izdvojene šume i šumska zemljišta.

Šume će se žaliti
Prema njihovu obračunu, naknada iznosi 4.562.220,70 kn. No, na temelju nalaza stalnog sudskog vještaka za šumarstvo i procjenu vrijednosti nekretnina u šumarstvu mr. sc. Milana Arvaya, naknada nije ni blizu one koju traže Hrvatske šume.
“Slijedom toga sud nalazi utvrđenim da pravilna visina naknade za šume i šumsko zemljište prema Pravilniku o utvrđivanju naknade za prenesena i ograničena prava na šumi i šumskom zemljištu iznosi 154.322,19 kuna (20.482,07 eura).

Zbog toga je sud djelomično usvojio tužbeni zahtjev Hrvatskih šuma za taj iznos kao osnovan, a odbio djelomično tužbeni zahtjev za iznos od 4.407.898,51 kuna (585.028,66 eura) kao neosnovan“, zaključuje se u presudi na koju će se Hrvatske šume žaliti u zakonom predviđenom roku od 15 dana.
Postane li presuda pravomoćna, odvjetnički ured Željka Lackovića mogao bi, dakle, inkasirati oko 68.000 eura za odgovor na tužbu, tri pisana podneska, dva zastupanja na ročištu, jedno zastupanje na očevidu i jednu nazočnost na ročištu za objavu presude ovaj tjedan.