Home Svijet Lavrov smatra da je i Balkan dio svjetske urote da se uništi pravoslavlje: Rezolucija o Srebrenici potvrđuje da je cilj Zapada slomiti Srbe

Lavrov smatra da je i Balkan dio svjetske urote da se uništi pravoslavlje: Rezolucija o Srebrenici potvrđuje da je cilj Zapada slomiti Srbe

by Ante R.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ocijenio je mirovnu konferenciju o ratu u Ukrajini, koju priprema Švicarska, pokušajem da se Moskvi “ispostavi ultimatum” čiji je jedini cilj ispuniti zahtjeve koje postavlja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pa je ona stoga za rusku stranu neprihvatljiva. Osvrnuo se i na situaciju na Balkanu i najavu donošenja rezolucije o Srebrenici za počinjen genocid ocjenjujući ju dijelom globalne urote da se uništi pravoslavlje i slomi Srbiju i srpski narod.

 U intervjuu za banjolučku Alternativnu televiziju (ATV), koja je pod kontrolom čelnika bosanskih Srba Milorada Dodika, Lavrov je ponovo optuživao Zapad za urotničke planove protiv Rusije, tvrdio da se vojnom pomoći Ukrajini rat samo rasplamsava, a da jedine ozbiljne napore na njegovu zaustavljanju ulažu Kina i Južnoafrička Republika, s čijim su dužnosnicima ruski diplomati o tome ranije razgovarali.

“Poštenje i red od naših zapadnih partnera mi i ne očekujemo”, kazao je Lavrov u ranije snimljenom intervjuu emitiranom u nedjelju navečer. Dodao je kako Moskva sada nema s kim na Zapadu pregovarati pa stoga ruska vojska “nastavlja s provedbom zadaća zadanih u okviru specijalne vojne operacije”, kako Rusija naziva agresiju na Ukrajinu.

Pojašnjavao je kako su demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine “apsolutno nužni koraci” optužujući vladu u Kijevu da uvodi “rasističke zakone čiji je cilj afirmirati ideologiju nacizma”.

I lidere Europske unije i NATO-a optužio je da su sljednici takve politike, a najvećim trenutačnim neprijateljem Rusije opisao je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji otvoreno govori o tome da bi Zapad morao biti pripravan i za slanje vojnika u Ukrajinu bude li to nužno. Optužio je Macrona za “rusofobiju u pokušaju da se postane liderom Europe”.

‘I Balkan dio urote, na meti unitarizacije i Hrvati’

Zapad je napao i zbog stanja na Balkanu, uključujući i najavu donošenja rezolucije kojom bi Opća skupština UN-a odala počast žrtvama genocida u Srebrenici počinjenog 1995. kao i primanje Kosova u članstvo Vijeća Europe.

Za Lavrova je to još jedan dokaz kako Zapad ne odustaje od politike čiji je cilj “slomiti” Srbiju i Srbe, a sve kao dio navodne globalne urote da se uništi pravoslavlje, a kao njegov vjerski poglavar instalira istanbulski patrijarh kojega, kako tvrdi Lavrov, kontrolira SAD.

Hvalio je Dodika kao jedinog istinskog  borca za autentično tumačenje Daytona, a visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta optužio da pokušava provesti projekt “unitarizacije BiH”, pri čemu je ustvrdio kako su uz Srbe stoga na meti i Hrvati.

“On (Schmidt) pokušava igrati sa nekim političkim snagama Hrvata u središnjoj Bosni, no i Hrvati imaju svoje viđenje toga i načina na koji će braniti svoj identitet i načela Daytona o ravnopravnosti tri konstitutivna naroda”, kazao je šef ruske diplomacije ne obrazloživši detaljnije tu ocjenu.

Dio nekadašnjeg članstva HDZ BiH iz organizacija u tom dijelu zemlje prošle je godine otkazao poslušnost središnjici u Mostaru. To je prvi učinio istaknuti član te stranke Ivo Tadić, a pridružio mu se i načelnik Vareša Zdravko Marošević.

Osnovali su novu političku stranku pod nazivom Hrvatski demokratski savez (HDS), koji će se na lokalnim izborima u listopadu pokušati izboriti za neke od načelničkih pozicija, uključujući onu u Žepču koje je dugogodišnja politička utvrda HDZ BiH. – Hina.

 

You may also like