Home Svijet Medvedev nastavlja prijetiti, ovaj puta povod je potpora NATO-a Ukrajini za članstvo u Savezu

Medvedev nastavlja prijetiti, ovaj puta povod je potpora NATO-a Ukrajini za članstvo u Savezu

by Ante R.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev osudio je u četvrtak obećanje NATO-a na summitu da će Ukrajini odobriti konačno članstvo i rekao da bi Rusija trebala raditi na “nestanku” i Ukrajine i NATO-a.

U objavi na društvenim mrežama, Medvedev je na engleskom jeziku citirao izjavu NATO-a na summitu u Washingtonu ovog tjedna: “Nastavit ćemo podupirati (Ukrajinu) na njenom nepovratnom putu ka punoj euroatlantskoj integraciji, uključujući članstvo u NATO-u.”

Nastavio je, na ruskom. – “Zaključak je očit. Moramo učiniti sve da ‘nepovratni put’ Ukrajine u NATO završi ili nestankom Ukrajine ili nestankom NATO-a. Ili još bolje – da nestanu oboje.”

Medvedev, koji je tijekom svog predsjedničkog mandata 2008.-2012. smatran prozapadnim modernizatorom, od početka rata u Ukrajini rebrendirao se kao lučonoša nečeg što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”.
Konkretno, više puta je upozorio SAD i njegove saveznike da bi njihovo naoružavanje Kijeva moglo dovesti do “nuklearne apokalipse”.

Svaka odluka o korištenju ruskog nuklearnog oružja pripadala bi predsjedniku Vladimiru Putinu. Ali diplomati kažu da stajališta Medvedeva, koji je zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, daju naznaku jastrebovskog razmišljanja u vrhu Kremlja koji je rat opisao kao egzistencijalnu borbu sa Zapadom, prenosi HRT.

Američki plan u suradnji s Njemačkom izazvao reakciju Rusije: “Hladne glave, bez emocija, ćemo prije svega pripremiti vojni odgovor za ovu novu igru”

You may also like