Home Vijesti Milanovićeva kandidatura izazvala brojne reakcije političara: Za Zekanovića je uličar, za Beljaka jedino svjetlo na kraju tunela

Milanovićeva kandidatura izazvala brojne reakcije političara: Za Zekanovića je uličar, za Beljaka jedino svjetlo na kraju tunela

by Ante R.

Zoran Milanović donio je odluku o kandidaturi za drugi predsjednički mandat. Nakon njegove objave uslijedile su reakcije sa hrvatske političke scene. Arsen Bauk je poručio da može očekivati potporu SDP-a, dok su ostali pripadnici oporbe najavili kandidate iz svojih redova za predsjedničke izbore. Premijer Andrej Plenković smatra da se Milanović trebao povući da je politički korektan, koji je nakon sastanka vijeća EU u Bruxellesu dao izjavu za medije i o njegovoj kandidaturi rekao: “On je kršeći Ustav pokušao postati premijer, ali je teško poražen, i on i Peđa Grbin koji je nestao nakon one presice kada su se pojavili njih dvojica. Sada utješno želi ponovno bit ono što je sada. Da je politički korektan on bi se pokupio nakon teškog poraza i nakon kršenja Ustava, ali nije” Kandidaturu Milanovića u emisiji Studio 4 na HRT komentirali su Krešo Beljak i Hrvoje Zekanović.

Krešo Beljak kazao je kako Milanovića vidi kao “svjetlo na kraju tunela hrvatske politike”, a Hrvoje Zekanović je naglasio kako bi se predsjednik svojom retorikom savršeno uklopio u debatu Joea Bidena i Donalda Trumpa.

Upitan podržava li njegovu kandidaturu, Krešo Beljak iz HSS-a odgovorio je potvrdno. – Ja osobno podržavam, a što se tiče stranke, vidjet ćemo nakon što prijedlog odluke prođe stranačka tijela, rekao je. – Mogu mu preporučiti da ostane onakav kakav je, on je sa svim manama i vrlinama – kao i svaki čovjek – taj koji je u trenutnoj situaciji u Hrvatskoj, jedino svjetlo na kraju tunela na političkoj sceni, kazao je.

“Izgubio je mnogo simpatija, u slabijoj je poziciji”

Hrvoje Zekanović iz HDS-a naglasio je kako Milanović nije koketirao s pozicijom premijera, nego da je jasno kršio Ustav. – On nije koketirao, on se jasno i eksplicitno priključio u kampanju te prekršio Ustav i to sad svi znaju. On je s tim činom i kukavičkim postupkom, kada nije htio “abdicirati”, odustati od svog mandata – izgubio mnogo simpatija koje je imao i mislim da je njegova pozicija znatno slabija nego što je bila, rekao je.

Ustvrdio je kako “narativ koji on stavlja u prostor nije nešto dobro te da je ljudima dosadio s takvim izričajem”. – Ne mogu reći da je sve što je napravio katastrofalno, ali u toj šumi loših stvari koje je rekao – ne mogu izdvojiti niti jednu korisnu stvar, niti išta što zaslužuje još jedan mandat. On bi se svojim izričajem savršeno uklopio u debatu Trumpa i Bidena u SAD-u, dodao je.

“Dio desnice će dati glas Milanoviću, nacionalno je orijentiran”

– U Hrvatskoj postoje dva političara, Plenković i Milanović koji odskaču iznad svih ostalih. To je prva liga političara. Svi mi ostali smo ne druga, nego treća četvrta ili peta liga, ustvrdio je Beljak.

– U tom kontekstu, jedini koji se može suprotstaviti kršiteljima Ustava i gotovo svih hrvatskih zakona, a to jest HDZ – pravomoćno osuđena kriminalna organizacija, što gospodin Zekanović cijelo vrijeme zanemaruje, u tom kontekstu sam siguran da će birači ne samo ljevice i lijevog centra pa i dobrim dijelom desnice, njemu dati glas, kazao je Beljak. Ustvrdio je kako je on političar koji je unatoč lijevim stavovima, ipak nacionalno orijentiran te je to pokazao zadnjih godina.

HAJDUK POSTAJE DOM STARACA Na Poljudu slažu veteransku ekipu, Rakitić i Džeko na ulaznim vratima
Usporedba Plenkovića i Milanovića? “Jedan je uličar, drugi je uglađeni europski političar”

Zekanović je na komentare o pravomoćnoj presudi, Beljaku uzvratio kako očito takve poruke nisu sjele biračima s obzirom na rezultate izbora.

– Ta mantra koju kolega Beljak ponavlja, lopovi, lopovi – očito nije sjela hrvatskim biračima koji su opet izabrali slični, odnosno istu ekipu da vodi Hrvatsku, rekao je. – Ako je Milanoviću jedino dobro to da nije lopov, ja ću tu staviti jedan mali upitnik, ja sam siguran da je i Andrej Plenković pošten čovjek, ali njihova retorika nije usporediva. Jedan je uličar, a drugi je uglađeni europski političar, kazao je.

Na komentare o tome da bi mogao zahvatiti glasove desnice, Zekanović je odgovorio kako desnica pamti abolicije Perkovića i Mustaća te cijelu priču s HOS-om. – Možda bi neki mogli, ali njih je sve manje i manje. Desnim glasačima itekako odzvanja pokušaj abolicije Perkovića i Mustaća, bacanje HOS-ovih ploča u smeće i ćiriličnih ploča, to birači neće zaboraviti, ustvrdio je. Naglasio je i kako je Milanović jako liberalan prema “woke” ideologiji te da bi zbog toga mogao izgubiti dio desnih birača. – Danas mu je pozicija drugačija, on se razotkrio, zaključio je Zekanović, piše HRT.

UPALJEN ALARM Trump pomeo Bidena na prvom sučeljavanju, Demokrati traže novog kandidata