Home Vijesti MORALNI I STRUČNI AUTORITET Đikić iznio teške optužbe na račun Primorca. Primorac uzvraća: Đikićem se ne bavim trinaest godina, nitko me ne plaća!

MORALNI I STRUČNI AUTORITET Đikić iznio teške optužbe na račun Primorca. Primorac uzvraća: Đikićem se ne bavim trinaest godina, nitko me ne plaća!

by Ante R.
Foto : screeanshot HRT Nu2

‘Tko je u sukobu interesa kao član znanstvenog savjeta Vlade i privatnik koji dobro zarađuje od brzih antigenih testiranja? Zašto ovi testovi nisu uvedeni u sustav Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo?’, zapitao se noćas putem društvenih mreža hrvatski znanstvenik iz Njemačke Ivan Đikić, pozvavši ministra zdravstva Vilija Beroša da mu odgovori

Beroš ga je, kako je naknadno objavio, vrlo brzo nazvao, pa mu se Đikić na tome javno zahvalio. ‘Rekao je da je uvijek važno razgovarati, da nije upoznat s problemima ali će javno odgovoriti na sva moja pitanja o testiranjima. Mediji mogu pratiti. Osobno dajem punu podršku cijelom HR zdravstvenom sustavu u ovoj teškoj situaciji’, napisao je.

Treba kazati da Đikić nikoga nije izravno spomenuo, niti optužio da je u sukobu interesa, ali je iz niza objava bilo jasno da aludira na Dragana Primorca: on je član znanstvenog savjeta i ujedno suvlasnik klinike Sveta Katarina, koja se reklamirala kao ‘prva u Hrvatskoj je na tržište omogućila brzi test za testiranje na Covid-19’. Nije se na tome zaustavio, nego je i Beroša i Plenkovića pozvao da budu transparentni i dosljedni, pa odgovore na pitanje ‘tko je platio javno reklamirana serološka testiranja sportaša u RH? Gdje su ti rezultati objavljeni i kakav je javni interes RH u tome?’.

Đikić je citirao novinske članke po kojima su testovi u različitim dijelovima Hrvatske 2,5 do 10 puta skuplji, te po kojima bi prvi korak trebalo biti puno otkrivanje sukoba interesa vlade, političara, znanstvenih savjetnika i namještenika odgovornih za testiranje. Novinarima je savjetovao da slijede trag novca ‘i dosta će se saznati o netransparentnim odlukama i interesima lobija, cijenama i vrsti testiranja u RH u usporedbi s EU’.

To bi bio @draganprimorac2, vlasnik tvrtke ORIGO ZDRAVLJE d.o.o. koja je vlasnik Specijalne bolnice Sv. Katarina koja je “prva u Hrvatskoj na tržištu omogućila brzi test za testiranje na Covid-19”? Ali to je tek početak priče. @MazzoccoV