Home Svijet Najavljena podrška rezoluciji o Srebrenici; Premijer Crne gore: Vlada predložila dva amandmana

Najavljena podrška rezoluciji o Srebrenici; Premijer Crne gore: Vlada predložila dva amandmana

by Ante R.

Crnogorski premijer Milojko Spajić najavio je da će Crna Gora podržati rezoluciju o Srebrenici kada dođe na dnevni red Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

“Crna Gora je sto posto usklađena s europskom vanjskom, sigurnosnom i obrambenom politikom. Glasat ćemo za sve rezolucije koje osuđuju genocide i zločine na prostoru bivše Jugoslavije, upravo ovu rezoluciju koju imamo ispred nas, Srebrenicu, glasat ćemo za”, rekao je Spajić. Istaknuo je da se vladajuća koalicija, koju čine desne i  prosrpske strane “koalicijskim sporazumom obavezala voditi proeuropsku politiku”.

Rekao je i da je vlada Crne Gore “u konzultacijama sa saveznicima” predložila dva amandmana na rezoluciju UN-a u kojima se ponavlja da je krivica za zločin genocida individualizirana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini. Drugi amandman “potvrđuje nepovredivost Daytonskog sporazuma u svim njegovim odredbama.“

Rezolucija o Srebrenici, čiji su formalni predlagatelji Njemačka i Ruanda, poziva da se 11. srpnja uspostavi kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Ona još jednom osuđuje sve postupke kojima se veličaju počinitelji ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida utvrđenih presudama međunarodnih sudova, ističe važnost dovršetka postupka potrage za posmrtnim ostacima preostalih žrtava koji do sada nisu pronađeni i poziva na nastavak procesuiranja počinitelja genocida koji su još na slobodi.

Rezolucija o Srebrenici koja će doći pred Opću skupštinu UN-a podigla je tenzije u Crnoj Gori. Socijalistička narodna stranka, umjerena prosrpska stranka koja ima dva ministra u Spajićevoj vladi, priopćila je da njeni ministri neće podržati platformu crnogorskog MVP-a prema kojoj će Crna Gora u UN-u podržati rezoluciju.

Također prosrpska Demokratska narodna stranka, koja je dio Mandićeve koalicije Za budućnost Crne Gore, ustvrdila je da će podrška rezoluciji o Srebrenici nanijeti nepopravljivu štetu srpskom i crnogorskom narodu u Crnoj Gori te uvesti zemlju u društevno-političku nestabilnost i dodatnu polarizaciju. Majke Srebrenice ranije su se zahvalile Spajiću na tome što će Crna Gora u Ujedinjenim narodima podržati rezoluciju o Srebrenici. – Hina.

You may also like