Home Vijesti Nataša Novaković: “Pitanje mog izuzeća koje je zatražio premijer čeka od veljače na Ustavnom sudu”

Nataša Novaković: “Pitanje mog izuzeća koje je zatražio premijer čeka od veljače na Ustavnom sudu”

by Ante R.

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković kazala je za N1 da bi i ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba svakako trebao biti pod kontrolom zbog koruptivnog rizika.

Novaković i voditeljica na početku su konstatirale da nije dobro to što Novaković već dugo nije imala priliku braniti svoje godišnje izvješće Povjerenstva u Saboru:

“Povjerenstvo od 2018. nije branilo svoje izvješće u Saboru, branila sam izvješće Dalije Orešković za 2017.”, kazala je, “Ući ću u četvrtu godinu svog mandata, a izvješće nisam branila.”

Za 2020. godinu, pak, kazala je da je obilježena posebnim okolnostima:

“Ne vidim smisao da se 2020. iznosi uopće 2018. godina, kad se toliko toga desilo, toliko toga smo zaboravili. A i promijenilo se dosta toga. Povjerenstvo se preselilo, prebacili smo se na rad od kuće.”

“Činjenica je da je manje važan integritet i etika. Puno se donosi, puno je opasnosti, kriza je uvijek velika prilika za korupciju. Ne vrijedi to samo za Hrvatsku, nego i za EU. Ova godina je prošla nekako ispod radara”, kazala je.

“Prošli tjedan je bio panel Vijeća Europe na kojem smo i mi sudjelovali. U nekoliko zemalja, pa tako i u Hrvatskoj i Sloveniji, postoji to savjetodavno tijelo (vlade) koje nije obuhvaćeno niti jednim zakonom koji se bavi sukobom interesa, a riječ je o osobama koje su jako bitne i donose jako važne odluke. Tu su neki privatni interesi koji mogu utjecati, to je nešto što bi se moglo desiti, to bi trebalo rješavati”, upozorila je i nastavila nabrajati točke koruptivnog potencijala u krizi:

“S druge strane imate jako puno subvencija koje će ići gospodarskim subjektima. Treba jako voditi računa o tome da to bude izrazito transparentno, posebno ministri koji su zaduženi za to da se ne bi tu dogodile malverzacije”, rekla je, “Tu je i potres koji je pogodio Zagreb, koji ima svoju težinu, zbog financijskih pomoći Hrvatskoj za obnovu.”

Novaković je kao gošća komentirala još jedan detalj iz rada Povjerenstva:

“Pitanje mog izuzeća koje je zatražio premijer čeka od veljače na Ustavnom sudu.”

Voditeljicu je zanimalo s koliko se ministara iz Vlade ove godine bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa.

“Nešto manje od 20 ove godine. Pri čemu, moram reći, ovo doista nije klasična godina. Recimo da se 40 posto odnosi na pokretanje, a 60 posto na nepokretanje postupka. Pritom se ne radi samo o sukobu interesa, nego i o nepravilnostima imovinskih kartica i ostalog”, kazala je.

Istaknula je da je puno manje interesa za sukobe interesa lokalne samouprave.

“Tu su ponekad povrede daleko veće od onih koji se događaju na nacionalnoj razini, samo što prođe ispod radara”, kazala je i poručila da bi novi zakon upravo u tom smjeru “morao napraviti veliki iskorak”.

Javna nabava, zapošljavanja bez natječaja, nabrajala je Novaković i predlažila da ljudi iz uprava tvrtki u vlasništvu lokalnih samouprava također budu obuhvaćeni regulativom o sukobu interesa, kao i zastupnici na tim razinama:

” Holding u Zagrebu bi također trebao biti pod kontrolom za sukob interesa, tako i Fond za obnovu Zagreba.”

Voditeljicu je zanimalo raste li korupcijski potencijal doista s godinama provedenima na javnoj funkciji na loklanoj razini, na što je Novaković rekla da je to točno, ali da je riječ o potencijalu, odnosno da ne bi htjela generalizirati.