Home Svijet Netanyahu s “gnušanjem” odbacio potez glavnog tužitelja ICC-a, obećao narodu: “Građani Izraela, obećavam vam jednu stvar…”

Netanyahu s “gnušanjem” odbacio potez glavnog tužitelja ICC-a, obećao narodu: “Građani Izraela, obećavam vam jednu stvar…”

by Ante R.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je odluka tužitelja Međunarodnog kaznenog suda u ponedjeljak kojom se traži nalog za njegovo uhićenje apsurdna i da se njome cilja na cijeli Izrael.

S gnušanjem odbacujem usporedbu tužitelja u Haagu između demokratskog Izraela i masovnih ubojica Hamasa”, rekao je Netanyahu. “S kojom drskošću uspoređujete Hamas koji je ubio, spalio, masakrirao, silovao i oteo našu braću i sestre i I IDF vojnike koji vode pravedan rat.”

On je potez tužitelja ICC-a nazvao novom vrstom antisemitizma. “Građani Izraela, obećavam vam jednu stvar – pokušaj da nam se vežu ruke neće uspjeti”, rekao je. “Kao premijer Izraela, obećavam da nas nikakav pritisak i nikakva odluka na bilo kojem međunarodnom forumu neće spriječiti da udarimo one koji nas žele uništiti.”

Izraelski predsjednik Herzog rekao je, komentirajući vijest o uhidbenim nalozima zbog ratnih zločina, koji se osim na čelnike Hamasa odnose i na dvojicu visokih izraelskih čelnika uključujući samog premijera Netanyahua, da je odluka ICC-ova tužitelja “više nego nečuvena” i da će ohrabriti teroriste diljem svijeta.

“Bilo kakav pokušaj da se povuku paralele između ovih zvjerskih terorista i demokratski izabrane vlade Izraela – koja radi na tome da ispuni svoju dužnost u obrani i zaštiti svojih građana u cijelosti poštujući principe međunarodnog zakona – nečuven je i ne treba biti prihvaćen od bilo koga”, rekao je Herzog.

Glavni tužitelj ICC-a Karim Khan zatražio je od sudaca Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da odobre uhidbene naloge za tri Hamasova vođe i dvojicu izraelskih čelnika zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih tijekom sedmomjesečnog rata u Gazi, objavljeno je u ponedjeljak na web stranici suda.

U obrazloženju zahtjeva za odobravanjem uhidbenih naloga Khan navodi da, na temelju dokaza koje je prikupio i analizirao njegov ured,  postoje razumni temelji za vjerovanje da su Yahya Sinwar (vođa islamističkog pokreta Hamas u Pojasu Gaze), Mohammed Diab Ibrahim Al-Masri, poznatiji kao Deif – zapovjednik oružanog krila Hamasa tzv. brigada Al-Qassam i čelnik Hamasova politbiroa Ismail Haniyeh kazneno odgovorni za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene na teritoriju Izraela i Države Palestine od barem 7. listopada 2023., a izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Yoav Gallant od 8. listopada.

U prvim reakcijama izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz nazvao je potez ICC-a “skandaloznim” te naglasio da nijedna sila na zemlji neće spriječiti Izrael da povrati taoce i sruši Hamas. Kazao je da je otvorio “posebnu ratnu sobu” kako bi se suprotstavili potezu ICC-a.

Ministar izraelskog ratnog kabineta Benny Gantz kazao je da se radi o “zločinu povijesnih razmjera”. “Povlačiti paralele između čelnika demokratske zemlje odlučne braniti se od prezira vrijednog terora vođa krvožedne terorističke organizacije (Hamasa) duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni pad“, rekao je Gantz. – Hina.

You may also like