Home Vijesti Obilježava se 26. obljetnica Oluje, položeni vijenci, u Kninu i Milanović

Obilježava se 26. obljetnica Oluje, položeni vijenci, u Kninu i Milanović

by Ante R.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 26. obljetnicu oslobodilačke operacije “Oluje” u kojoj su 1995. oslobođena područja u sjevernoj Dalmaciji, Lici, Banovini i Kordunu, te omogućene oslobodilačke akcije u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Središnja svečanost održat će se u Kninu, a program je koncipiran u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo s obzirom na specifične okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa zbog čega je broj uzvanika ograničen i određena je fizička distanca. Dio svečanosti odvijat će se na stadionu NK Dinara uz najviše tisuću uzvanika i građana.

 Milanović položio vijenac

Predsjednik Republike Zoran Milanović u društvu Roberta Hranja položio je vijenac u Kninu.

hrvatska olimpijka, jedna je od osoba koja će sudjelovati u podizanju zastave u Kninu.

Mario Nađ, umirovljeni satnik 3. gardijske brigade, koji će danas sudjelovati u podizanju zastave, rekao je da je teško opisati emocije koje su vladale.

“Bili smo na prvoj crti, suze, radost, ples, pjevanje, četnicima je to bilo malo čudno, i oni su se nadali da nećemo krenuti u operaciju Grom.

Moramo i dalje graditi duh i vjeru u našu državu da možemo uživati u slobodi”, rekao je.

Važno nam je sjetiti se prijatelja kojih više nema

Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, rekao je za N1:

“Poručit ćemo svima da je ovo sveto mjesto na kojem ćemo svake godine obilježavati ovaj dan, Knin je to zaslužio. Nadam se da će sve biti korektno.

Bio sam sudionik Oluje kao logistički dio. 5. i 6. kolovoza sam završio u Sukošanu jer smo istovarivali oružanje. Bilo mi je drago što se sve brzo odvilo i da smo pokazali da volimo svoje.

Važno nam je danas sjetiti se prijatelja kojih više nema.”