Home Vijesti Obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci “Krpelj”

Obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci “Krpelj”

by Kristina B

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno Spomenika hrvatskim braniteljima te svečanom akademijom, u Vinkovcima je u petak obilježena 33. obljetnica ustrojstva Specijalne jedinice policije Vinkovci “Krpelj”. 

„Ponosan sam na ratni put koji je prošla naša ratna jedinica – od Vukovara, Bogdanovaca, Jankovaca, Marinaca, Cerića, Nuštra, Medačkog Džepa, Bljeska, Maslenice, završno s Olujom, s time da smo odradili i niz terena u Dubrovniku, na granici s Crnom Gorom”, rekao je predsjednik Udruge specijalne policije Vinkovci, Stevo Culej.

U spomen na poginule pripadnike te postrojbe vijence podno Spomenika položila su i svijeće upalila brojna izaslanstva.

U Domu hrvatskih branitelja održana je svečana akademija tijekom koje predsjednik udruge Stevo Culej uručio priznanja zaslužnim članovima udruge i drugim pojedincima, među kojima i  vinkovačkom gradonačelniku i saborskom zastupniku Ivanu Bosančiću.

Tomo Medved predao više od 40.000 potpisa za unutarstranačke izbore u ime time “Zajedno za sve izazove”

“Hrabri ljudi koji su se tog 28. lipnja 1991. priključili jedinici, bili su jedni od onih koji su postavili temelje obrane, ne samo Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, nego i cijele Hrvatske. Danas se s tugom i ponosom prisjećamo onih njihovih suboraca koji su za slobodu naše zemlje i hrvatskoga naroda dali svoje živote”, poručio je gradonačelnik Bosančić.

Specijalna jedinica policije Vinkovci sudjelovala u akcijama Maslenica i Medački džep, Bljesku, Oluji …

Pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci “Krpelj” sudjelovali su u obrani i oslobađanju gradova i naselja na području nekadašnje Policijske uprave Vinkovci, te u akcijama Maslenica i Medački džep.

Nakon spajanja sa jedinicom specijalne policije Delta Županja 1994. godine, sudjeluju i u akcijama Bljesak i Oluja. Krajem 1995. godine vraćaju se zadaćama na područje matične policijske uprave sve do početka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Po podacima PU vukovarsko-srijemske, tijekom Domovinskog rata poginulo je 19 i ranjeno 43 pripadnika Specijalne jedinice PU Vinkovci, Specijalne jedinice policije Dinara PU Vinkovci i Specijalne jedinice policije Delta PU vukovarsko-srijemske. (Hina)