Home Vijesti OBLJETNICA U SRBU Prkačin: Jako me boli što Vlada daje novce za jedno zlodjelo…; Plenković: Pokušavam detektirati pitanje

OBLJETNICA U SRBU Prkačin: Jako me boli što Vlada daje novce za jedno zlodjelo…; Plenković: Pokušavam detektirati pitanje

by Ante R.

Hrvatski sabor u srijedu nastavlja rad aktualnim prijepodnevnom koje se trebalo održati na početku jesenskog zasjedanja prije dva tjedna, ali je odgođeno zbog spriječenosti premijera Andreja Plenkovića, koji je bio u izolaciji zbog zaraze korona virusom.

Saborski zastupnik Ante Prkačin iz Domovinskog pokreta. Prkačin je u podužem govoru govorio o prirodi ustanka u Srbu 27. srpnja 1941. i sufinanciranja obilježavanja godišnjice. Ustvrdio je da nije bila riječ o antifašističkom, nego o četničkom ustanku.

“Mene jako boli 100.000 kuna koje Hrvatska vlada u kontinuitetu daje za jedno zlodjelo iz bliske hrvatske povijesti. To nije bio dan antifašističke borbe, nego su tada lokalni Srbi poklali sve hrvatsko”, ustanovio je Prkačin, nakon čega je nastavio nabrajati što se govoriti u Srbu 27. srpnja 1941. Dok je on nabrajao, isteklo mu je vrijeme i nije uspio ni postaviti pitanje premijeru Plenkoviću.

“Nemate na što odgovoriti, ili možda imate”, našalio se Prkačin.

“Ja pokušavam detektirati pitanje, a ovo je bio recital”, rekao je mu je Plenković. “Vaše teme su manje-više okrenute prošlosti. Ja sam mislio da će na Googleu izaći nešto o budućnosti. Vi ste ovako čovjek koji je prije puno radio na boljitku Hrvatske, a sada ste jako okrenuti nazad. U svakom slučaju, politika Vlade RH ima dvije temeljne postavke, a one se baziraju, prije svega, na istini o hrvatskoj povijesti, istini o Domovinskom ratu, njegovu pravednom karakteru i gdje. Drugi element je nastojanje da napravimo iskorake u pomirbi i suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. Tu moramo svi napraviti mali napor da tako i bude”, rekao je Plenković.