Home Vijesti Odlični turistički pokazatelji Vukovara u prvih pola godine

Odlični turistički pokazatelji Vukovara u prvih pola godine

by Ante R.

Pročelnica upravnog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić i direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić na konferenciji za medije predstavile su izvrsne turističke pokazatelje u Vukovaru u prvih šest mjeseci ove godine.
„Iz godine u godinu bilježimo sve bolje rezultate na području turizma, a izuzetno nam je drago da su oni vidljivi već i sada, na polovini godine. Zaista se možemo pohvaliti odličnim rezultatima, a kojima je doprinijela naša posvećenost, ali i vrijedan rad i trud Turističke zajednice grada Vukovara te svih kulturnih ustanova, ali i brojnih udruga koje sudjeluju u raznim manifestacijama i na taj način daju dodatnu promociju našem gradu. Svima njima ovim putem zahvaljujem na doprinosu. Dakako, turizam je usko vezan za naše gospodarstvo, stoga nam je izuzetno važno svakodnevno ga dodatno razvijati.“, uvodno je rekla pročelnica Bilić.

Da je Vukovar i dalje jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija na kontinentu govore i turistički pokazatelji u prvih pola godine. Naime, do kraja lipnja Vukovar je zajedno s učeničkim ekskurzijama posjetilo 30.725 gostiju što je 78% više nego u istom razdoblju 2022. godine. Ovi su gosti ostvarili 46.679 noćenja, odnosno 74% više nego lani do sredine godine.

„Izuzmemo li kategoriju školskih ekskurzija, u Vukovaru je u prvoj polovici 2023. zabilježen rast od 24% u dolascima i 17% u noćenjima turista. Potražnja za smještajem rezultira i dalje pozitivnim trendom otvaranja smještajnih kapaciteta. Tako je do sada u ovoj godini otvoreno 13 novih privatnih apartmana, soba i kuća za odmor pa Vukovar trenutno raspolaže s 1.099 ležajeva.“, ističe direktorica Sekulić.

Ovim iznimno uspješnim turističkim pokazateljima pridružuje se i riječni kruzing koji u 2023. godini produžuje sezonu pristajanja, tako da će najavljenim 341 kruzerom ove godine Dunavom uplovljavati gosti iz cijelog svijeta sve do kraja prosinca. Najviše ih je iz SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Kanade. Do kraja lipnja zabilježili smo 145 uplovljavanja u vukovarsku luku s gotovo 19.000 gostiju, daleko najviše na hrvatskim riječnim lukama, što čini čak 63% ukupno ostvarenih rezultata prethodne godine.

„Ovim sjajnim rezultatima u prvih pola godine Vukovar je opravdao i potvrdio prošlogodišnje priznanje kojim je na Danima hrvatskog turizma svrstan među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma.“, zaključuje Sekulić.