Home Svijet Parlament BiH u blokadi već tri mjeseca: Prijepore izaziva novi zakon o Ustavnom sudu koji predlaže SDS

Parlament BiH u blokadi već tri mjeseca: Prijepore izaziva novi zakon o Ustavnom sudu koji predlaže SDS

by Ante R.

Blokada rada parlamenta Bosne i Hercegovine nastavlja se nakon što su bošnjački zastupnici u Domu naroda u četvrtak odbili doći na sjednicu tog tijela sve dok s dnevnog reda ne bude skinut novi zakon o Ustavnom sudu, koji je predložila Srpska demokratska stranka (SDS).

Čelnik HDZ BiH Dragan Čović, koji je ranije ovog mjeseca preuzeo rotirajuće predsjedavanje Domom naroda, sazvao je sjednicu pokušavajući deblokirati njegov rad nakon više od tri mjeseca zastoja.

“Žao mi je što se nije uspjelo u ovom vremenu napraviti poticaj da kolege iz kluba bošnjačkog naroda budu nazočni ovoj sjednici… Time ulazimo u jednu blokadu od strane bošnjačkog kluba koja traje već puna tri mjeseca i nisam siguran kako će to dalje ići”, jedino je što je mogao konstatirati Čović nakon što se bošnjački zastupnici nisu pojavili.

Posljednja sjednica Doma naroda održana je 18. ožujka a prekinuta je jer je zastupnik oporbenog SDS-a Želimir Nešković predložio tekst novog zakona o Ustavnom sudu. Po tom bi se prijedlogu iz Ustavnog suda eliminirala tri strana suca, ostala bi po dvoje Hrvata, Srba i Bošnjaka a odluke bi se donosile uz suglasnost barem po jednog suca iz reda svakog konstitutivnog naroda.

Bošnjački su zastupnici zaključili kako je SDS na protuustavan način formulirao prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu i nisu željeli da se o tome niti raspravlja pa su to spriječili napuštanjem sjednice.

OŠTRA PORUKA MVEP CRNOJ GORI “Način na koji će se Crna Gora ponašati u narednom razdoblju u bitnome će utjecati na njezin europski put.”

Dom naroda čini po pet zastupnika iz reda Hrvata, Bošnjaka i Srba a za donošenje odluka potrebna je nazočnost barem po dva zastupnika iz reda svakog konstitutivnog naroda. Iako se bez odluke u Domu naroda ne može donijeti nijedan zakon na državnoj razini, predsjednik kluba bošnjačkih zastupnika Šefik Džaferović u četvrtak je kazao kako oni od svojih stajališta ne odustaju.

“Mi znamo šta znači nesudjelovati na sjednici Doma naroda, ali također znamo kakve opasnosti vrebaju BiH ukoliko se raspravlja i, ne daj Bože, usvoji ovaj zakon koji je predložen”, kazao je Džaferović novinarima pojašnjavajući kako će blokada trajati sve dok se sporni zakon ne povuče. – Hina.

Milanović: Obvezni je vojni rok tema za najviša državna tijela, ne za debatne klubove

 

You may also like