Home Vijesti Penava: SDSS nama ne može biti politički partner

Penava: SDSS nama ne može biti politički partner

by Ante R.

Svi saborski odbori dobili su predsjednike, osim onoga za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Vladimir Bilek kaže – još se nisu usuglasili o imenu. Iz Domovinskog pokreta poručuju da ostaju pri stajalištu da Pupovac ne može biti predsjednik toga saborskog odbora kao u prethodnom mandatu.

– Vlada funkcionira normalno, predložili smo i prve zakone, Sabor sad ima pauzu. Koliko ja razumijem, ovdje je došlo do određene odgode glasanja o imenovanju, ne samo ovog Odbora, nego i nekih drugih. Neki dan je, recimo, zbog oporbenih nesuglasica bilo glasanje o predsjedniku i potpredsjednicima Sabora, pa oporbeni nisu izabrani, nisam primijetio da je bilo nekog posebnog interesa, to su stvari koje će se dogovarati u danima ispred nas, rekao je premijer Andrej Plenković.

– Nema nikakvih trzavica. Što se tiče parlamentarne većine i Vlade. Ako smo nešto dokazali u proteklih osam godina, to je da znamo koliko nam je važna politička stabilnost, nju ćemo čuvati, sačuvati, rekao je Plenković.

Na pitanje hoće li HDZ podržati imenovanje Milorada Pupovca, Plenković je rekao da je to dogovor na razini parlamenta.

– Ja se u to nisam miješao, što se dogovori – tako će i biti. Naći će se rješenje, ne sekirajte se za to, poručio je.

Predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava na Vukovarskom polumaratonu komentirao je napetosti u vladajućoj koaliciji zbog prijedloga da se za predsjednika tog Odbora izabere čelnik SDSS-a Milorad Pupovac.

Penava kaže da nemaju ništa protiv srpske nacionalne manjine, ali imaju protiv SDSS-a. Istodobno naglašava da će se on potruditi da ova vladajuća koalicija traje jako dugo.

– SDSS kao politička stranka, ne srpska nacionalna manjina, nama ne može biti partner. Mi ne možemo biti dio vladajućih, dio nekakvog paketa jer to je jednostavno nama programski neprihvatljivo. Kad spominjem srpsku nacionalnu manjinu, moram reći da je gospodin Predrag Mišić bez problema bio vrlo visoko pozicioniran na našoj listi, a i dalje na njega računamo. Mnogo je takvih članova unutar DP-a koji su predstavnici srpske nacionalne manjine s kojima nemamo problem, ali sa SDSS-om kao političkom strankom – tu se ništa nije promijenilo, rekao je Penava.

– Stvar je što se tiče DP-a vrlo jasna, nismo tajili to, svi su upoznati s tim, to znaju partneri iz HDZ-a. Očekujem od partnera da se sjedne za stol i da se ta situacija na razuman način riješi, dodao je.

– Činjenica je od prvog dana da je ovakva konstelacija većine vlasti koju tvore HDZ i DP s ostalim partnerima od početka dočekana na nož. Ja ću kao predsjednik Domovinskog pokreta i Domovinski pokret učiniti sve da to maksimalno dugo traje kako bismo mi kao suverenistička, konzervativna, hrvatska nacionalna snaga uspjeli provesti što je moguće veći dio svog programa. Jasno mi je da to mnogima u Hrvatskoj smeta, od medija do političkih oponenata, poručio je.

Situaciju vezanu uz izbor predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina komentirali su i HNS-ov Predrag Štromar te Matija Posavec i Božo Petrov.

– Jako se dobro zna i postoji dosadašnja praksa kako se definiraju odbori, što vladajući, što oporbeni. Prema tome, u ovom konkretnom slučaju ovo je prije svega dogovor između onih koji čine vladajuću koaliciju. Ako će spomenuti Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina biti u oporbenoj kvoti, onda će se to drugačije definirati. Što se tiče konkretnog slučaja, ja nemam stvarno ništa protiv i ne vidim ništa sporno da saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina vodi predstavnik nacionalne manjine, rekao je Matija Posavec, predsjednik Nezavisne platforme Sjever.

– Mislim da to nacionalne manjine trebaju same odlučiti. To ne bi trebao biti odbor koji je opozicijski ili oporbeni. To je odbor nacionalnih manjina, a u tom odboru su i svi članovi nacionalnih manjina koji su u Saboru. Mislim da manjine nacionalne u Hrvatskoj imaju dosta velika prava, ali onda im moramo poštovati ta prava koja su zakonom i Ustavom zagarantirana, smatra Predrag Štromar, saborski zastupnik HNS-a.

– To neka razriješi HDZ sa svojim partnerima, neka ne prebacuje odgovornost na oporbu. Ja vjerujem u konačnici da će Milorad Pupovac biti predsjednik tog Odbora nakon europskih izbora i da će za to Domovinski pokret u konačnici dignuti ruku, rekao je Božo Petrov, predsjednik Mosta.

Koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić ocijenila je kako je slučaj oko izbora predsjednika saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina “zapravo situacija civilizacijskog testa”.

– Ovo je situacija civilizacijskog testa. SDSS nije bilo koja stranka, oni su stranka izabrana u 12. izbornoj jedinici i jedini su politički predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Nema tu druge stranke koja po tom ključu 12. izborne jedinice reprezentira srpsku nacionalnu manjinu. Kada vi imate bilo koalicijski sporazum, bilo politički dogovor koji stranku koja predstavlja srpsku nacionalnu manjinu isključuje uopće iz mogućnosti da se za nju glasa, za to, primjerice, da vodi neki odbor, da ima politički utjecaj, to je za mene opasan put na koji se krenulo, istaknula je Sandra Benčić na konferenciji za novinare.

Vjeruje, kaže, da su kolege iz HDZ-a “svjesni činjenice koliko je to opasno i da neće dozvoliti da se na taj put krene”.

Plenković se kocka s izborima, pokušava isprovocirati Domovinski pokret, sad je smislio novu varku

Na pitanje hoće li nova Vlada izdržati do kraja mandata, odgovorila je kako ne voli predviđanja jer se politika iz dana u dan mijenja te kako je zato nezahvalno bilo što prognozirati. No dodala je kako trenutačno situacija s Vladom ne izgleda stabilna i, kako je rekla, “nešto što bi dugo opstalo”.

– Naravno, uvijek postoje jaki privatni interesi tih aktera da dođu do određenih resursa koji ih, naravno, onda drže zajedno. Za sada ne izgleda kao nešto što bi moglo dugo potrajati, zaključila je koordinatorica stranke Možemo! Sandra Benčić, piše HRT.

Goldstein izjavio da treba prestati o Bleiburgu: ‘1945. situacija u Zagrebu bila je beznadna’

VIDEO Titomanija u Kumrovcu, počelo žalovanje i slavlje nepostojeće države

You may also like