Home Vijesti Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora

Plenković: Manjine će imati potpredsjednika Hrvatskog sabora

by Ante R.

Mandatar i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će idućih dana dogovoriti programska načela Vlade te njezin sastav, poručivši kako će manjine imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

“Razgovori oko formiranja Vlade su u tijeku, razgovaramo s partnerima i vjerujemo da ćemo slijedećih dana ne samo biti potpuno spremni za konstituiranje Sabora nego da ćemo dogovoriti i programska načela Vlade i sam sastav Vlade”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Smatra da za te razgovore trebaju ‘još koji dan’ ocijenivši kako je ‘atmosfera dobra’ te idu prema rješenju.

Poručio je i kako točno ne može reći kada će biti izglasana nova Vlada jer, pojasnio je, prije toga je potrebno usvojiti Zakon o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava te kada on stupi na snagu onda se može predstaviti Vlada.

Budući ta procedura ne zahtjeva samo političku volju Hrvatskog sabora nego se i očekuje i potpis predsjednika Republike Zorana Milanovića te ukoliko on to napravi odmah onda se može i predstaviti Vlada.

“Zadnji puta je konstituiranje Sabora bilo 22. srpnja, a 23. srpnja povjerenje Vladi. Ako i sada bude takva repeticija to je teoretski moguće u petak. Ako ne bude, bit će onda kada zakon stupi na snagu. Mi ćemo biti spremni za sve scenarije”, rekao je. Nije želio konkretno govoriti o imenima budućih članova Vlade kazavši da će javnosti predstaviti Vladu kada bude sve kompletirano. “Nema tu velikih iznenađenja”, poručio je.

Istaknuo je kako još nisu razgovarali o tome hoće li manjine imati potpredsjednika Vlade poručivši kako će sigurno imati potpredsjednika Hrvatskog sabora.

Plenković je novinarima komentirao i zahtjev Stephena Nikole Bartulice (DP) koji je zatražio uvrštavanje četiri točke u koalicijski sporazum HDZ-a i DP-a – ukidanje rodne ideologije, otvaranje konzularnih ureda za iseljenike, otkrivanje istine o covid pandemiji i osnivanje muzeja žrtava komunizma. U tom kontekstu Plenković je podsjetio kako je u vrijeme ratifikacije Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru usvojena i Interpretativna izjava kojom se ‘na bilo koji način otklanja pitanje rodne ideologije’. Vezano uz žrtve totalitarnih režima istaknuo je kako HDZ i Europska pučka stranka osuđuju zločine svih totalitarnih sustava – nacizma, fašizma i komunizma.

Plenković je kazao i da su u današnjim razgovorima s DP-om vrlo blizu zajedničkih stajališta po tim pitanjima. Upitan za komentar činjenice da je prema istraživanju RTL-a prvi put po popularnosti pretekao predsjednika Republike odgovorio je: Realno, s obzirom što smo sve prošli i što smo sve ostvarili to nije iznenađujuće. – Hina.

You may also like