Home Vijesti POHLEPA Nije ni čudo da su turisti u šoku: Hrvatska rekorder europodručja po povećanju cijena u lipnju

POHLEPA Nije ni čudo da su turisti u šoku: Hrvatska rekorder europodručja po povećanju cijena u lipnju

by Ante R.

Prema metodologiji usklađenoj sa Eurostatom lipanjski skok harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HIPC) bio je čak 1,6 posto, piše Večernji list.

Inflacija je u mjesecu lipnju nastavila usporavati na godišnjoj razini, ali tekuće cijene ne miruju te je osnovna potrošačka košarica u Hrvatskoj u mjesecu lipnju bila za 0,9 posto veća nego u mjesecu svibnju, navodi Državni zavod za statistiku. Prema metodologiji usklađenoj sa Eurostatom lipanjski skok harmoniziranog indeksa potrošačkih cijena (HIPC) bio je još i veći – čak 1,6 posto, što je najveće mjesečno povećanje cijena unutar europodručja. Hrvatska je u lipnju, prema HIPC-u, sa 8,3 posto inflacije imala treću najveću stopu godišnje inflacije u europodručju, odmah nakon Slovačke i Estonije.

Ne čudi stoga što cijene s hrvatskih ljetovališta iznenađuju strane turiste. Državni zavod za statistiku navodi pak da je inflacija, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u lipnju ove godine u prosjeku iznosila 7,7%, što predstavlja određeno usporavanje. To je usporavanje ponajprije posljedica pada cijene energije.

U prvoj polovici 2023. potrošačke cijene su u prosjeku bile više za 10% u odnosu na isto razdoblje 2022, izračunali su analitičari RBA. Unutar EU, na samom vrhu inflacijske ljestvice nalazi se Slovačka s inflacijom koja prelazi 11 posto godišnje.

S druge strane, najskromniji porast cijena dobara i usluga za osobnu potrošnju i dalje bilježi Luksemburg, samo 1 posto, dok je u Belgiji i Španjolskoj godišnja stopa inflacije pala na samo 1,6 posto. U Njemačkoj je u lipnju inflacija ubrzala na 6,8% godišnje (sa 6,3% u svibnju), dok je u Sloveniji godišnja inflacija 6,6 posto, piše Večernji list.