Home Svijet Potez bivše Trumpove protukandidatkinje izazvao oštru reakciju boraca za ljudska prava: “Američki političari ujedinjeni u svojoj podršci genocida”

Potez bivše Trumpove protukandidatkinje izazvao oštru reakciju boraca za ljudska prava: “Američki političari ujedinjeni u svojoj podršci genocida”

by Ante R.

Bivša kandidatkinja za američke predsjedničke izbore, suparnica Donalda Trumpa iz republikanskih redova Nikki Haley svojim je potezom zgrozila javnost i izazvala oštru reakciju boraca za ljudska prava. Prilikom ovotjednog posjeta Izraelu na granati je napisala “Dokrajči ih!”

Fotografiju na kojoj Haley piše po izraelskoj raketi podijelio je u utorak Danny Danon, član izraelskog parlamenta i bivši veleposlanik u Ujedinjenim narodima, koji je pratio Haley na njezinoj turneji, prenosi POLITICO. “Dokrajči ih!” Ovo je napisala moja prijateljica, veleposlanica Nikki Haley”, rekao je Danon u svojoj objavi na društvenim mrežama.

Na X-u, bivšem Twitter oglasio se i kandidat za Europski parlament, Grk Yannis Varoufakis napisavši da su “američki političari ujedinjeni u svojoj podršci genocida”.

Haleyina škrabotina izazvala je oštru reakciju boraca za ljudska prava, dok se izraelski višemjesečni napad na Gazu nastavlja.

Nikki Haley pokazuje tko je”, rekao je bivši izvršni direktor Human Rights Watcha Kenneth Roth. “Budući da je izraelsko bombardiranje ubilo mnogo više palestinskih civila nego boraca, ona potpisuje bombu “Dokrajčimo ih”. Zašto jednostavno ne potpiše “Ja podržavam izraelske ratne zločine”‘, upitao je Roth.

Haley je posjetila sjevernu granicu Izraela, dan nakon što je izraelski zračni napad ubio najmanje 45 civila, uključujući djecu, u palestinskom izbjegličkom kampu u Rafi u opkoljenom Pojasu Gaze.

Izraelska vojska priopćila je da je napala kompleks Hamasa i ubila dva visoka militanta. Nakon što su se pojavili daljnji detalji, premijer Benjamin Netanyahu okarakterizirao je napad kao “tragičnu pogrešku” i najavio istragu. Napad je izazvao međunarodnu osudu s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom koji je pozvao na zaustavljanje izraelske operacije u Rafi, dodajući da “u Rafi nema sigurnih područja za palestinske civile”.

Haley je odustala od svoje kandidature za Bijelu kuću u ožujku nakon značajnih gubitaka u republikanskim predizborima od Donalda Trumpa. Unatoč žestokoj borbi, prošli je tjedan rekla da će glasati za Trumpa na predsjedničkim izborima u studenom.

“Ono što Amerika treba shvatiti je, ako se Izrael bori protiv naših neprijatelja, kako im mi ne možemo pomoći?” rekla je ovaj tjedan novinarima. “Amerika mora učiniti sve što Izrael treba i prestati im govoriti kako da vode ovaj rat.” “Siguran način da se ne pomogne Izraelu je uskratiti oružje”, dodala je. “Siguran način da se ne pomogne Izraelu je hvaliti ICC, ICJ ili bilo koga od onih koji osuđuju Izrael umjesto da osuđuju ono što se događa.”

You may also like