Home Vijesti POŽAR U CENTRU ZAGREBA: Da nije bilo zabatnih zidova, danas ne bismo imali Berislavićevu ulicu

POŽAR U CENTRU ZAGREBA: Da nije bilo zabatnih zidova, danas ne bismo imali Berislavićevu ulicu

by Ante R.

Zagrebački vatrogasci ugasili su požar koji je sinoć oko 22 sata buknuo na krovištu stambene zgrade u Berislavićevoj ulici, uz park Zrinjevac. Uzrok požara još nije poznat.

Vatrogasci su dojavu dobili minutu prije 22 sata, a na krovištu su zatekli buktinju površine 30 x 12 metara. Do 1 sat ujutro trajalo je aktivno gašenje, nakon čega je počelo raščišćavanje izgorjelog krova. Manji plamen u potkrovlju pojavio se opet oko 5 sati, javila je za Studio 4 Lucija Judnić koja je o situaciji na terenu razgovarala sa zapovjednikom smjene Javne vatrogasne postrojbe Miroslavom Merćepom.

– Pojava manjeg plamena kod raščišćavanja je standardni slučaj kod ovako starih zgrada. Budući da ima greda i trstike, mogu se pojaviti jezgre požara. Rasplamsavanje se dogodilo oko 5 sati, a imali smo jedno i oko 1.30 do 2, koje je čak probilo i u jedan stan, kazao je Miroslav Merćep. Dodao je kako očekuju da će s raščišćavanjem i svim završiti u poslijepodnevnim satima.

Izvijestio je da postoji mogućnost od sekundarnih šteta u stanovima odmah ispod krovišta, s obzirom na količinu vode koja je potrošena za gašenje. Međutim tu štetu mogu povećati zaostali požari u trstici, od kojih se jedan probio u stan. Odgovarajući na pitanje u kakvom je stanju krovište, kazao je kako je ono potpuno uništeno, ali da međukatna konstrukcija, tzv. deka – još ima svoj integritet.

Zabatni zid spasio je Arheološki muzej

– Postoje dva zida koja su spriječila širenje požara. Da nije njih, ne bi bilo Berislavićeve ulice. Sa strane Zrinjevca, uz Arheološki muzej, vatra se nije proširila, a uz zgradu na adresi Berislavićeva 4 proširila se neznatno i spriječena je veća šteta, kazao je Merćep.

Potvrdio je da nitko nije stradao. Ljudi su, videći dim u Gajevoj ulici i na Zelenom valu, napustili zgrade i prije dolaska vatrogasaca. Vatrogasci, dodao je, standardno danas nadoknađuju izgubljenu tekućinu. Napomenuo je da su i druge službe brzo reagirale, isključeni su vodovi za napajanje tramvaja kao i javna rasvjeta.

Na mjesto događaja u 9 sati dolazi ekipa za očevid, ali malo je neobično što je zgrada nedavno obnovljena. Viđene su OSB ploče u jednom dijelu. Teško je nešto konkretno reći u ovom trenutku, zaključio je Merćep.

– Požar koji je zahvatio čitavo krovište zgrade koja se neposredno naslanja na Arheološki muzej ugašen je promtnom reakcijom vatrogasaca. Sa strane muzeja mogu reći da nema nikakve štete. Da vatrogasci nisu tako brzo reagirali, ne želim ni pomisliti što bi se dogodilo, izjavio je ravnatelj muzeja Sanjin Mihelić. Dodao je kako ostaje za vidjeti hoće li možda voda kojom je gašen požar prodrijeti u prostorije muzeja. Zasad se to ne vidi, piše HRT.