Home Vijesti PPD potvrdio portalu Direktno kako i dalje nesmetano kupuje i prodaje ruski plin!

PPD potvrdio portalu Direktno kako i dalje nesmetano kupuje i prodaje ruski plin!

by Ante R.

Prvo plinarsko društvo (PPD) privatna hrvatska tvrtka iz Vukovara koja se bavi trgovinom, uvozom, prodajom i opskrbom prirodnim plinom, u 100 posto vlasništvu tvrtke Energia naturalis (ENNA), odnosno Pavla Vujnovca, potvrdilo je za portal Direktno da i dalje kupuje i prodaje ruski plin.

Nakon niza neslužbenih informacija o tome kako PPD, koji ovih dana izvještava o izvrsnim poslovnim rezultatima, i dalje nesmetano – unatoč ruskoj agresiji na Ukrajinu, trguje s ruskim plinom bez ograničenja, pokušali smo iste provjeriti.

Podsjetimo, PPD ima potpisan 10-godišnji ugovor s tvrtkom Gazprom Export LLC o kupnji plina, a kako je za Direktno potvrdila Dorotea Lazanin Jelenc,  voditeljica korporativnih komunikacija i marketinga ENNA-e, odgovarajući na naš upit ”isporuke plina i dalje su redovite i za sada obje strane poštuju svoje ugovorene obveze”.

Prema neslužbenim informacijama, koje je primila redakcija Direktno, opskrba plina iz Rusije, tj. od Gazproma za PPD funkcionira i dalje normalno te je PPD iste isporuke plaćao u rubljima što je, podsjećamo, protivno odlukama EU i Hrvatske. Stoga smo u našem upitu postavili i to pitanje.

”Od početka rata u Ukrajini PPD je čekao upute Europske komisije u vezi plaćanja plina, a tijekom razdoblja od nekoliko mjeseci nije imao plaćanja prema Gazpromu. Nakon što je veći broj velikih europskih energetskih kompanija izvršio svoja plaćanja i nakon što su upute EK dobile svoju praktičnu primjenu, analizirao ih je i naš tim pravnih stručnjaka” pojasnila je Lazanin Jelenc, te dodala:

”Možemo potvrditi da smo imali jedno plaćanje po dospjeloj fakturi u eurima u svibnju te da je plaćanje izvršeno, u skladu s uputama EK”, zaključila je u šturom odgovor na upit portala Direktno.hr