Home Vijesti Preferencije birača uoči izbora za EP: Tko ima najviše, a tko najmanje izgleda da zastupa hrvatske interese u Europskoj uniji?

Preferencije birača uoči izbora za EP: Tko ima najviše, a tko najmanje izgleda da zastupa hrvatske interese u Europskoj uniji?

by Ante R.

Odluka tko će od hrvatskih kandidata na izborima za europski parlament zastupati hrvatske interese u Europskoj uniji donijeti će se u nedjelju 9. lipnja ove godine. Usporedivši nadolazeće izbore i one iz 2019., manje je i lista i kandidata. Tako će građani imati prilike birati svoje predstavnike iz ponuđenih 25 lista,  23 stranačke i dvije nezavisne, a na kojima su imena 300 kandidata. Svi oni biračima se službeno mogu predstavljati do petka, 7. lipnja, do ponoći kada nastupa dvodnevna izborna šutnja. 

Promocija plus za RTL je provela posljednje istraživanje prije izbora, od 1. do 4. lipnja, a ovo su rezultati:

HDZ je u tom razdoblju prvi izbor ispitanika s 5 mandata, a ima mogućnost i za još jedan dodatni, granični mandat. SDP je na 4 mandata od čega je jedan granični pa bi bez njega mogli ostati.

Stranka Možemo! prema istraživanju dobiva jedan siguran mandat. Na jednom mandatu su i Domovinski pokret i MOST međutim, kod obje opcije u pitanju su granični mandati. Lista Pravo i pravda Mislava Kolakušića i šarena lista IDS-a, SDSS-a, HSLS-a i partnera prema rezultatima istraživanja ne osvajaju mandat, ali se bore za granične mandate od kojih su ipak udaljeniji od ostalih.

Podsjetimo, prije prije pet godina HDZ i SDP su na izborima bili izjednačeni – dobili su po četiri mandata, a u EU Parlament još su ušli Suverenisti, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i Valter Flego. HDZ-ova lista koju predvodi premijer Plenković prvi je izbor s gotovo 30 posto. SDP-ovu listu s Biljanom Borzan na prvom mjestu bira više od petine ispitanika. Slijede MOŽEMO s Goranom Bosancem, Domovinski pokret s Ivanom Penavom te MOST s Božom Petrovom.

Na gotovo 4 posto je dosadašnji europarlamentarac Mislav Kolakušić, slijedi lista oko IDS-a, a zatim nezavisna lista Nine Skočak i umirovljenici. Istu podršku imaju Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto te Radnička fronta Katarine Peović. Slijedi HSU te Nezavisna lista Ladislava Ilčića. Još niže je Richard odnosno Enio Meštrović iz Zadra, pa Republike, a s manje od pola posto slijedi stranka Ivana Pernara.

Neodlučnih građana je više od 12 posto.

*Istraživanje je provedeno na uzorku od 1300 ispitanika, uz mogućnost greške uzorka od 2,7 posto te razinu pouzdanosti od 95 posto.

You may also like