Home Vijesti Pregovori oko nove Vlade bliže se kraju; Dabro (DP): Mislim da je točka “loma” prihvaćena

Pregovori oko nove Vlade bliže se kraju; Dabro (DP): Mislim da je točka “loma” prihvaćena

by Ante R.

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković i predstavnici Domovinskog pokreta u utorak kreću u novu rundu pregovora oko formiranja parlamentarne većine i Vlade koju je po riječima premijera već spremno podržati 76 zastupnika.

“Razgovori se nastavljaju sutra”, najavio je Plenković u ponedjeljak navečer nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a, govoreći o pregovorima za sastavljanje parlamentarne većine i nove Vlade. Plenković se s predstavnicima Domovinskog pokreta sastao u petak u Sotinu, nakon svečane sjednice u povodu Dana Vukovara, kada su, isticali su s obje strane, približili stajališta.

Pregovarački tim DP-a u Banske će dvore, očekuje se, stići u 16 sati.  “Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade”, naglasio je u ponedjeljak Plenković. Izgledno je po tome da u većinu neće činiti zastupnici SDSS-a, što je temeljni zahtjev Domovinskog pokreta.

“To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena, rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni tajnik DP-a Josip Dabro. Napomenuo je da se DP cijelo vrijeme zalagao za to da SDSS nema na dužnosničkim pozicijama ni u Vladi te vjeruje da su to dobili.

Klub manjina sastaje se ujutro, potom idu na sastanak Plenkoviću

Sutra će se okupiti i osam ‘manjinaca’ koji će na sastanku prijepodne u Saboru usuglasiti stajalište Kluba nacionalnih manjina oko podrške HDZ-u i DP-u, te potom o rezultatu poslijepodne izvijestiti i predsjednika HDZ-a. Iako su predstavnik talijanske manjine Furio Radin, ali i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac najavljivali kako će Klub manjina nastupati jedinstveno, Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine, već je obznanio odluku da Plenković ima njegov glas.

“O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS. Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj”, istaknuo je Pupovac, upitan kako se osjeća kad se o njegovoj stranci govori da ne može biti dio Vlade i većine.

Dosadašnji koalicijski partneri podržali Plenkovića

Plenković se ranije u ponedjeljak sastao i s dosadašnjim koalicijskim partnerima iz HSLS-a, HNS-a, HSU-a, HDS-a te nezavisnom Marijanom Petir koji su mu dali podršku kao mandataru za sastavljanje nove vlade. Čelnik HSLS-a Dario Hrebak dan ranije javno je izrazio nezadovoljstvo načinom na koji se slaže vladajuća većina. HDZ-u s osvojenim 61 zastupničkim mjestom, te 13 zastupnika DP-a za većinu nedostaju još dvije ruke. Osim Jankovicsa, Plenkovićevu bi vladu, nagađaju mediji, mogla podržati i Vesna Vučemilović, koja je i dalje članica Hrvatskih suverenista, ali je dala ostavku na sve funkcije u toj stranci.

Čelnik SDP-a, najjače oporbene stranke, Peđa Grbin izvijestio je poslijepodne da je odustao od DP-a. Objasnio je da više neće razgovarati o formiranju antikorupcijske većine u Saboru jer su utvrdili da su daljnji pregovori suvišni i nepotrebni, za što optužuje DP za kojeg je rekao da jedno govori prije, a drugo poslije izbora te da su odlučili pružiti ruku onima koji su krali. – Hina.

You may also like