Home Vijesti Prema neslužbenim informacijama ovi resori su fokus Domovinskog pokreta za pregovaračkim stolom

Prema neslužbenim informacijama ovi resori su fokus Domovinskog pokreta za pregovaračkim stolom

by Ante R.
Domovinski pokret, priopčenje za javnost

Danas je završen prvi krug pregovora oko sastavljanja nove saborske većine. Pregovarački tim Domovinskog pokreta je razgovarao s predstavnicima Mosta, Hrvatskim suverenistima, SDP-om i HDZ-om. Poručili su da su pregovori protekli u konstruktivnom tonu i pritom naglasili da čvrsto drže svoje pregovaračke pozicije i programska načela. Nakon završenog sastanka HDZ i treće političke snage u državi potpredsjednik HDZ-a i član stranačkog pregovaračkog tima Ivan Anušić dao je izjavu za medije u kojoj nije govorio o detaljima, ali je naglasio da su razgovori tekli planski i afirmativno, te da se ide prema rješenju, kako konstituiranja Hrvatskog sabora, tako i Vlade.

Prema neslužbenim informacijama iz RTL-a Domovinski pokret zainteresiran je za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u.

U preliminarnim razgovorima zanimaju ih Ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo. Kao potencijalna ministarska imena spominju se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac, kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.

Domovinski pokret čvrsto drži pregovaračke pozicije

“Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade. Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo”, poručili su iz Domovinskog pokreta.

Također su istaknuli da će se pregovori nastaviti idućih dana te da će na vrijeme obavijestiti medije i hrvatsku javnost.