Home Svijet “Prešutni dogovor” nije ispoštovan; Dodik iznenađen Milanovićevom reakcijom na teze o Jasenovcu, pored vlastitih poziva se i na drugi izvor

“Prešutni dogovor” nije ispoštovan; Dodik iznenađen Milanovićevom reakcijom na teze o Jasenovcu, pored vlastitih poziva se i na drugi izvor

by Ante R.

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik u četvrtak je ponovo tvrdio kako je u ustaškom logoru Jasenovac ubijeno najmanje 700 tisuća zatočenika a hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je predbacio da tu brojku navodno umanjuje kako bi se dodvorio javnosti u Hrvatskoj.

Dodik je tvrdnje o 700 tisuća jasenovačkih žrtava od kojih su pola milijuna bili Srbi iznio tijekom ovogodišnjeg obilježavanja obljetnice proboja logoraša iz zatočeništva 1945. godine a tvrdio je i kako je hrvatski narod kolektivno odgovoran za te zločine jer se od toga “vrlo malo Hrvata distanciralo”.

Hrvatski predsjednik Milanović mu je nakon toga poručio kako su takve izjave “neprihvatljive i nadasve neistinite”.

“To predstavlja uvredu za sve hrvatske antifašiste i hrvatski narod. Ovakve matrice samo štete interesima Hrvata i Srba i u Hrvatskoj i u BiH”, izjavio je Milanović podsjećajući Dodika kako je hrvatski narod među prvima stao na stranu antifašističke borbe osnivanjem prvog partizanskog odreda na području nekadašnje Jugoslavije.

Dodik je u četvrtak kazao kako je na neki način iznenađen Milanovićevom reakcijom jer, kako tvrdi, “postoji prešutni dogovor da jedni druge ne komentiraju”. “Јa pregonim (pretjerujem) kada kažem za Јasenovac? To je njegov (Milanovićev) stav. Naši podaci govore o broju od 700 tisuća. 500 tisuća Srba i 200 tisuća drugih”, kazao je Dodik.

Pri tom se pozvao na podatke kojim navodno operiraju u izraelskom memorijalnom centru “Yad Vashem” posvećenom žrtvama Holokausta iako se na mrežnima stranicama te institucije zapis o “tisućama ubijenih” bez specifične brojke a pri tom je navedeno kako su u Jasenovcu ubijani i Hrvati što Dodik nikada ne spominje.

Dodik pak kaže kako je on osobno razgovarao s neimenovanim direktorom “Yad Vashema” koji mu je navodno kazao kako je 500 tisuća “najmanji broj” stradalih u Jasenovcu. – Hina.

You may also like